Vintersysler med champignon (den nemme version)

Samlesæt til champignondyrkning
Paplåget på champignon-sættet. Den runde skive kan løftes, så man kan følge med…

Jeg er altid på udkig efter noget, jeg kan dyrke om vinteren, så tiden uden for sæsonen bliver knap så … ja, dyrkningstom. Dvs. gold. Trist. Uendelig…

Efterhånden har jeg fundet grænserne for mit vækstlys‘ formåen, og de er egentlig ret snævre. Jeg kan med en smule ihærdighed dyrke lidt salat og en krydderurt med lyset som hjælp, men ikke noget der rigtig batter noget.

Så stor var min begejstring, da jeg faldt over et komplet sæt til champignon-dyrkning, der overhovedet ikke kræver lys!

Så jeg har kastet mig ud i at dyrke egne svampe. Faktisk en aktivitet kælderen egner sig særdeles godt til, for det har vist sig at der er brug for to forskellige temperaturer for at få gang i champignon’erne.

Sættet består af en kasse med en blok af noget der ligner fugtig sammenpresset halm og hønselort, hvor svampesporerne, myceliet, gror. Det lader man vokse ved stuetemperatur under paplåg i nogle dage, til de hvide sporer som tråde løber over det hele i halmen.

Halmklodsen gennemvokset med mycelium.
Halmklodsen gennemvokset med mycelium.

Derefter gør man den medfølgende dækjord “fugtig, men ikke våd” (det er svært – mit endte med at dryppe) og lægger det over halmen. Låg på og vente ved stuetemperatur en uges tid igen.

Og så, oh vidunder, vokser de hvide svampetråde op igennem dækjorden også.

Nu skal svampene så gerne tro, at det er blevet efterår, så de sætter “knopper” – altså selve champignon’erne. Her kommer den kolde kælder ind i billedet.

10 grader har jeg målt temperaturen til dernede, og selvom det er et stykke under de anbefalede 15-18 grader, så håber jeg svampemyceliet er med på, at det bare er lig med efterår som i gamle dage – før klimaforandringer osv.

Dækjord som myceliet også har koloniseret. Så venter vi bare på rigtige champignons.
Dækjord som myceliet også har koloniseret. Så venter vi bare på rigtige champignons.

Her bliver de ellers udførlige instruktioner så lidt upræcise, for historien melder ikke noget om, hvor længe jeg nu skal vente på at kunne lave hjemmedyrket svampestuvning. Men NÅR champignonerne engang er høstet, kan de åbenbart komme igen op til tre gange – stadig uden lys.

Dét er da smart!

(Hvorfor hedder indlægget “den nemme version”, tænker du måske … det er fordi jeg også prøver at lave mit eget svampemycelium – det er den svære version. Mere om det i et senere indlæg).

This entry was posted in Grej og gadgets, Vinterdyrkning and tagged , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *