Vinterdyrkning – min udfordring til mig

Efteråret fylder mig altid med vemod, og dette efterår er ingen undtagelse. Måske er det endda værre i år end ellers, fordi dette efterår bebuder afslutningen på alt den sjove, eksperimenterende havedyrkning, jeg har nydt hen over sommeren. Nu kommer de lange mørke måneder, hvor intet spirer og man blot må vente på foråret.

Og dog.

Ligesom jeg ikke ville finde mig i, at det skulle være umuligt at dyrke have trods manglen på egen jord – og det synes jeg egentlig det er lykkedes mig ret godt at modbevise – kan jeg heller ikke rigtig forlige mig med, at det ikke skulle være muligt at opretholde en vis form for dyrkning i løbet af vinteren.

Bloggen Veg Plotting
Bloggen Veg Plotting

Her bliver jeg heldigvis støttet af en sjov blogger i England, der med udfordringen 52 week salad challenge  (og sammen med en masse andre havebloggere) har sat sig for at dyrke salat og spirer til eget forbrug hver eneste uge i 2012. Man kan følge resultaterne på hendes blog Veg Plotting, hvor hun også slynger om sig med navnene på utallige salat-arter, jeg aldrig tidligere har hørt om.Helt så ambitiøs har jeg ikke tænkt mig at være. Men jeg har været IKEA og skaffet mig (endnu et) mini-drivhus, og det har jeg tænkt mig at placere i en lys vindueskarm over en lun radiator – og så se hvor meget jeg kan få til at spire og gro i løbet af vinteren.

Men jeg er endnu mere blank nu end før jeg tog hul på den udendørs have… Derfor: Er der nogen af jer derude, der har gode erfaringer med at dyrke vinterafgrøder indendørs? Alle gode råd er velkomne!

Og kender I nogle gode websites, hvor man kan købe frø til netop det?

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter, Visioner og spændende ideer and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Vinterdyrkning – min udfordring til mig

 1. Hanne Tilst says:

  Ja det er ikke nemt at undvære det der spirer og gror. Jeg har ikke nogen erfaring udi det du efterspørger, jeg kom bare lige til at tænke på at produktion af bønnespierer da er ´lidt sjovt´.

 2. kirsten says:

  Måske en vækstpære også kan hjælpe det grønne på vej 😉 kirsten

 3. Ejvind Jensen says:

  Kunstig lys vil helt givet forøge succeschancen.
  Ejvind

 4. Janne says:

  Gode tips, tak 🙂 Når jeg bliver den lykkelige låner af en bil i næste uge går turen direkte ud i det største havecenter jeg kan finde og leder efter frø, vækstlampe og andre remedier.

 5. Landliggeren says:

  Jeg har heller ikke den store erfaring med vinterdyrkning i vindueskarmen – altså udover karse og andre grønne spirer. Men jeg er helt klart med på udfordringen. Mon ikke jeg har nogle frø tilovers af Winter Density et eller andet sted…………Selvom det nok mere er mangel på lys der bliver den helt store udfordring og ikke varme eller frøsorter.

  /Birgitte

 6. Janne says:

  Super, Birgitte. Jeg glæder mig til at høre hvilke erfaringer, du gør dig. Jeg skal nok logge mine resultater her på bloggen.

 7. Mille says:

  Prøv hornvioler, jeg plantede hornvioler i drivhuset i september sidste år og der stod de hele vinteren og blomstrede så fint i det tidlige forår. Tænker at en glasklokke eller ligende i gårdhaven må have samme funktion som et drivhus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *