Verdens langsommeligste tomat

Så fine er de modne frugter.
Så fine er de modne frugter.

Jeg har fået et nært, men følelsesmæssigt ikke helt ukompliceret forhold til min Yellow Pear tomat. Det er faktisk blevet til en hel palet af følelser for den gule sag, der både er så fin – og har vist sig at have et ganske vanskeligt sind.

Yellow Pear tomat: Halvanden måned på bagen - og ikke rigtig en størrelse der er værd at tale om.
Yellow Pear tomat: Halvanden måned på bagen.

Jeg har faktisk nævnt den før, i et af forårsindlæggene. Det var efter en særdeles vanskelig fødsel og tidlig barndom. Den spirede efter næsten tre uger (TRE!) og satte en dobbelt top lige efter kimbladene. Og så gik den stort set i stå, mens de andre tomater hastigt voksede den over hovedet.

I flere måneder stod den i vindueskarmen og blev ikke rigtig til noget. Alligevel kunne jeg ikke rigtig få mig selv til at smide den ud. Den levede jo. Sådan da.

Først i juli flyttede jeg den ud i gården. Jeg syntes ikke det gav mening at vente længere, hvis der skulle være håb om en høst i år. Da var den vel efterhånden blevet 25 cm høj – og, nej, sorten er ikke en busktomat eller en dværgvariant.

Mine to røde cherrytomater (sået på same tid som Yellow Pear) var da forlængst flyttet i gården, havde nået halvanden meter i højden og fået klippet toppen.

Yellow pear 2Julis varme var god for problembarnet, der fik lidt mere acceleration på væksten. Den har sågar også sat lidt frugt, de fineste små pæreformede cherrytomater, der modner én efter én i det vildeste slowmotion.

Jeg har ganske enkelt fået sået verdens langsommeligste tomat.

Nu har jeg taget frø af den og spekulerer på, om det bare var mit ene frø, der var ganske særligt langsomt, fordi det fra starten og i flere måneder ikke rigtig kunne finde ud af hvilken top, det skulle satse på.

De gule tomater lyser op blandt resten af høsten.
De gule tomater lyser op blandt resten af høsten.

For så er det nok forsøget værd at så den igen til næste år.

Eller om der simpelthen er tale om verdens langsommeligste tomatsort. I hvilket tilfælde der er behov for at starte den i januar. Senest.

Hvis nogen har lyst til at tjekke, tilsender jeg gerne et par frø.

This entry was posted in Køkkenhaven i baggården, Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Verdens langsommeligste tomat

  1. Jeg er frisk, hvis du mener det med frøene! Så kan jeg sende nogle tilbage af sorten ‘ganske almindelig tomat der holder til alt og som muligvis er en F1 hybrid’ 🙂

  2. Janne says:

    Jamen, det mener jeg skam! Send mig din adresse til janne@storbyhaven.dk, så skipper jeg nogle afsted til dig. Og jeg vil egentlig hellere bytte med en rapport om hvordan yellow pear klarer sig næste år… (no offense!) 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *