Ubudne gæster

Minérflue-skader på bladbeder.
Minérflue-skader på bladbeder.

Jeg dyrker bladbeder for første gang i år – og det går super godt. De vokser og strutter og blinker fint grønt og rødt, her hvor så meget andet i Storbyhaven er ved at gå i stå. De er lækre og lyser fabelagtigt op i en salat, og de store blade smager godt i stirfry.

Desværre er jeg ikke alene om begejstringen. Bladene er begyndt at få ødelagte pletter – det er minérfluer, der er flyttet ind. Eller faktisk er jeg ikke 100% sikker på navnet – det har været rimelig svært at finde den danske oversættelse af “leaf miner”, som den hedder på engelsk.

Men at noget æder bladene indefra, er der ingen tvivl om. Og Leaf miners er netop små  fluer, der lægger æg på planten og hvis larver gnasker sig gennem bladene – heraf navnet.

Kræet er især glad for bladbeder og spinat, og hvis ikke jeg tager helt fejl var den heller ikke for fin til at gå i lag med de sukkerærter, der beboede potten tidligere på sæsonen. De blade kom i hvert fald også til at se ret mærkelige ud.

Der er ikke så meget at gøre ved det andet end at skære bladene af, så snart man opdager skaderne. Så forhindrer man måske larverne i af bevæge sig videre ned i jorden og blive til fluer, der så lægger flere æg og starter det hele forfra. Efter sigende kan bladene spises hvis man skærer de ødelagte dele af.

Så kan jeg lære ikke blindt at genbruge jorden i en potte…

Hvis nogen vil læse mere, er der info at finde i dette blogindlæg.

This entry was posted in Køkkenhaven i baggården, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ubudne gæster

  1. TOBIAS says:

    Måske en Venus fluefanger ville kunne løse problemet med fluerne og forhindre dem i at lægge æg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *