Tomat-bonanza

Starten på efterårsferien plejer at betyde hovedrengøring i potterne langs muren i garden. Hvad der er tilbage af sommerens planter hænger slapt, udtørret og helt igennem trist med hovedet og tigger nærmest om at blive stedt til hvile.

Tomater på gren lidt tidligere på sæsonen
Tomater på gren lidt tidligere på sæsonen

Men i år betyder de lokale klimaforandringer utroligt nok, at jeg stadig har daglig jackpot fra de udendørs tomatplanter. Indrømmet, det er begyndt at blive lidt tyndt med blade, men tomaterne modner troligt.

Og dét i næsten foruroligende mængder.

For drengen i huset har valgt dette ubekvemme tidspunkt til at komme i tanke om at han ikke kan lide tomater – heller ikke de hjemmedyrkede, som ellers hidtil undtagelsesvis er gledet ned.

Storbyhaven har derfor en vis overproduktion af de røde guldklumper.

Efter at de konventionelle fortæringsmuligheder er opbrugt – der ER trods alt grænser for hvor mange græske salater og æggemadder, man orker at spise på en uge – er jeg tvunget ud i at gå nye tomatveje (for at smide nogen ud bliver der naturligvis ikke tale om).

Det sorte guld - buskbønnerne, som jeg vender tilbage til i et senere indlæg
Det sorte guld – buskbønnerne, som jeg vender tilbage til i et senere indlæg

Så derfor er der den forgangne uge blevet kogt pastasovs til den store guldmedalje, med en blendet variation til pizza. Det hele er røget i fryseren og jeg glæder mig til at prøve sovsen med nogle af de fine sorte bønner, jeg også høster og tørrer for tiden.

Semi-dried tomater, netop færdige i ovnen

Men der var stadig tomater tilbage, og de blev til sæsonens største success: Semi-dried tomater. MUMS siger jeg bare.

Let var det også. Tomater i kvarte drysses med groft salt og frisk, hakket rosmarin. 7 timer i ovnen ved 80 grader og ovnlugen en mikroskopisk smule på klem for at lukke dampen ud. Derefter har man den vildeste smagsbombe, der stadig er blød, men ikke våd. Fantastisk i salater og sandvich.

Man skal dog have begge øjne klemt fast i, når tanken falder på elregning og miljøbelastning. Men også det er der råd for. Jeg ønsker mig en tørremaskine i julegave!

This entry was posted in Køkkenhaven i baggården and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Tomat-bonanza

  1. merete says:

    Jeg har brugt de samme strategier som dig med at koge tomatsovs til vinterens komme. Desuden har jeg spist tomatsalat til morgenmad gennem længere tid. Der skulle jo nødig gå noget til spilde.

  2. John Jørgensen says:

    Hej Janne
    Prøv også denne klassiske franske tærter med tomater: Lav mørdejen, som din mor har lært dig, og læg den i en smurt tærteform. Lad den hvile sig lidt og prik derefter huller i bunden. Smør et gavmildt lag sennep ud over dejen, put skiver af ost fra Gruyere rundhåndet over hele fladen og slut med at lægge en tæt mosaik af solmodne tomater, i kvarter og uden saft, som fyld. Drys med frisk timian, salt og peber. Stænk med olivenolie. 180 grader i 35 minutter. Server tærten lun for nogen du godt kan lide – med grøn salat og et glas kølig rosé.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *