Tabstal efter Storbyhavekrigen anno 2014

Hensygnende squash - her har spindemiderne vundet slaget
Hensygnende squash – her har spindemiderne vundet slaget

Nu hvor sæsonen så småt begynder at gå på hæld, og de sidste slag i årets Store Krig om Storbyhaven enten er tabt eller i det mindste lakker mod enden, er tiden kommet til at opgøre tabstal på slagmarkerne i vindueskarme og baggård.

Skadedyrshærene er skyllet ind over Storbyhaven i år i støt rullende bølger – konstante, ubønhørlige og tilsyneladende endeløse. Og nogen vil måske mene at jeg har klynket lige rigeligt over det, men for første gang har jeg oplevet at virkelig megen god planlægning og hårdt arbejde har ført til … meget, meget lidt.

Mine forsvarsstrategier har været mange, men – må jeg erkende – ganske utilstrækkelige. Og derfor hermed en optælling af døde og sårede med anførsel af deres banemænd:

Døde

 • Squashstiklinger, som jeg selv forsøgte at spire (spindemider, tror jeg)
 • Agurkestiklinger (spindemider)
 • Vindueskarm-tomat (mellus)
 • Aubergine (spindemider)
 • Sukkerærter (kålorme, minérfluelarver)
 • Ærter (minérfluelarver)
 • Diverse krydderurter (mellus)
Hensygnende stangbønne
En stangbønne som spindemiderne bogstavelig talt har suget livet ud af…

Sårede (i terminalfasen)

 • Stangbønner, grønne og lilla (spindemider)
 • Squash (spindemider)
 • Peberfrugt (brune bladlus)
 • Agurk (spindemider)

Sårede (kæmper stadig for livet)

 • Buskbønner (spindemider)
 • Nyt hold sukkerærter (spindemider)
 • Auberginer (spindemider)

De eneste planter, der for alvor er kommet godt igennem sommerens krigshandlinger er rabarberen, to kæmpe store tomater i garden og børnenes gulerødder. Jeg fik også en lille høst kartofler.

Og hvad har jeg så lært af det?
Da jeg så de første tegn på mistrivsel i foråret, havde jeg svært ved at finde ud af, hvad der var galt. Spindemider kan være næsten usynlige, og jeg var meget i tvivl om de hvide prikker på bladene var tegn på en virus eller et skadedyr, jeg ikke kunne se.

Magnesiummangel ... tror jeg nok
Magnesiummangel … tror jeg nok

Jeg blev også forvirret af misdannede, skæve og krøllede blade på flere af mine peberfrugter. For ikke at tale om at nogle af bladene også blev gullige med tydeligt mørkere ribber.

Efterhånden har jeg fundet ud af, at der faktisk var tale om tre forskellige problemer, hvoraf spindemiderne helt klart har udgjort det største.

Summa summarum, så kom jeg for sent i gang med at behandle skadedyrene – og DET har jeg lært ikke at gøre igen. Næste år får de med forstøveren (spindemider hader fugt) ved den første antydning af prikker på bladene. Og hvis det ikke virker følger den hjemmelavede insektsæbe hastigt efter.

Magnesiummangel og ukrudtsdræber
Og de mærkelige blade? De gule blade med de mørke ribber har jeg identificeret som tegn på magnesiummangel. Det giver mening, da jeg prøver at revampe og genbruge min pottemuld.

Krøllet og misdannet peberblad
Krøllet og misdannet peberblad

Søgning på nettet anbefaler “Epsom Salte” som en kur – noget der tilsyneladende bruges til fodbad i Danmark?! Det har jeg ikke rigtigt turdet kaste mig ud i. I England er det åbenbart noget man kan købe specifikt til planter.

Og endelig var der de krøllede blade, som var årets helt store mysterie. Om det er løst er jeg usikker på, men de minded temmelig meget om det som Mark fra Mark’s Veg Plot beskriver – og som han mener er et symptom på rester af heftig ukrudsdræber den nyindkøbte pottemuld, jeg bruger til at så og ompotte i. Hmm.

This entry was posted in Generelt, Køkkenhaven i baggården, Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Tabstal efter Storbyhavekrigen anno 2014

 1. Ole says:

  Nogen gange går det bare ikke som ønsket og planlagt når det kommer til haven og til planter. Naturen har sin egen vilje og når man først rigtigt har oplevet den store modgang der kan være når man har med planterne at gøre, sætter man endnu større pris på de grønsager som man får dyrket året efter.

  Så glæd dig til at høste næste år 🙂

 2. Sine says:

  Jeg har også haft krøllede blade på en enkelt af mine jordbærplanter – her var problemet helt sikkert bladlus, som på en eller anden måde indvirkede der. Så snart lusene havde fået sprit/sæbe spray voksede bladene fint. 🙂
  Trist at høre at frafaldet har været så stort i din have. Her går jeg bare og venter på, at tomaterne tager sig sammen og bliver røde. Eneste mandefald her er en enkelt jordbær, som jeg endnu ikke ved hvorfor er omkommet (det var ikke den samme som med bladene).

 3. Janne says:

  Det er en god måde at se det på, Ole! Og jeg tvivler på at det kan gå helt så galt til næste år. Jeg havde virkelig problemer med ALT lige fra starten af i år…

  http://storbyhaven.dk/gyser-ved-hojlys-dag/
  http://storbyhaven.dk/daarlig-plantekarma/

  God vind med de modnende tomater, Sine. Der er virkelig ikke meget, der der bedre 🙂

 4. Kirstine says:

  Kondolerer! Det lyder som en heftig omgang. Forhåbentlig har du ikke helt mistet modet!

 5. Marie Louise says:

  Hej Janne
  Det var da en barsk omgang! Jeg har selv haft store problemer på min altan. Først på året med bladlus og her i august har jeg måttet sande, at tomater, krydderurter og jordbær er mistet til hvad jeg tror er meldug. Suk!
  Nå, vi må jo kæmpe videre næste år 😉

 6. Janne says:

  Tak for sympatien, Kirstine og Marie Louise! Jeg tænker, at det nærmest kun kan blive bedre til næste år … så der er al mulig grund til at fortsætte 🙂
  Meldug, ja det er noget stads. Det har jeg også haft, dog ikke i år (utroligt nok).

 7. merete says:

  Årsagen kan være så simpel som stressede planter. Hvis planterne ikke får lys, vand, næring nok, bliver de stressede og meget mere modtagelige overfor alverdens sygdomme og skadedyr. Dette er ikke sagt for at tage modet fra dig, for vi har sandelig også haft stressede planter på friland i år. Rust i løg og porrer, trips i ærterne, bladlus allevegne. For blot at nævne noget.
  Men næste år så bliver alt bedre.

 8. Altanhaven says:

  Hvor er det ærgerligt at det er gået så skidt i år. Som du selv siger, så kan det kun gå bedre næste år.
  Jeg har også mistet mine stor flotte squashplanter (for 2. år i træk) til hvad jeg troede var meldug. Men efter at have læst dit indlæg hælder jeg måske med spindemider….
  Jeg har læst en lille bitte smule om spindemider i disse dage og der er en der påstår at spindemider ikke kan lide bønner, og at ved at plante bønner ved foden af sine agurker, har hun undgået spindemider i sine agurker. Jeg ved ikke om det er rigtigt (du angiver jo spindemider som årsag til dine bønner), mine bønner der står i samme krukker som squashene står flot og fuldstændig uberørte.
  Hvordan gik det egentlig med ormeriet? Har du fået noget ud af det?

 9. Altanhaven says:

  Hej igen.
  Jeg har så lige læst at spindemider elsker bønner og at man tidligere fik tilsendt rovmider på netop bønneblade – så påstanden hjælper os nok ikke så meget 🙂

 10. Kirstine says:

  Det giver mening med stressede planter. Sidste år blev vores græskarplanter flyttet rundt i tide og utide før de blev plantet ud liiidt for tidligt. Og så voksede de ikke så meget som en centimeter de næste fire måneder!
  Jeg har også tænkt på, om skadedyrene kan have det for let indendøre, hvor der er dejligt lunt og få naturlige fjender? Bortset fra den enlige mariehøne, selvfølgelig 🙂

 11. Janne says:

  @Merete og Kirstine: Ja, jeg tror også meget på den med de stressede planter – her hos mig tror jeg at årsagen har været, at jeg har eksperimenteret meget med min pottemuld i år – fx. blandet brugt pottemuld med kokosbast og vækstmuld hentet på genbrugsstationen (for at undgå at købe ny pottemuld med sphagnum i) – og jeg er næsten sikker på at det har betydet at min jord har manglet nogle vigtige mikronæringsstoffer. Jeg ønsker mig nu et jordbunds-test-sæt i julegave…

  … og jo, de har det helt sikkert for let indenfor, selvom jeg nu også har haft masser af spindemider osv. i garden.

 12. Janne says:

  @Altanhaven: Nu har jeg lige læst dit indlæg på din blog og set billederne. Uden at være nogen ekspert synes jeg det mest ligner meldug, dit første bud. Det ligner ikke spindemider, bl.a. fordi kanterne ser ud til at være grå. Det bliver de ikke på min squash…

  Ormeriet har det GODT! Jeg giver efterhånden ormene næsten alt vores grønne køkkenaffald og en del af det pap, der ellers skulle i containeren. Vi fodrer i alle tre bakker nu og der er langt flere orme end da vi fik dem. Jeg har høstet mindre portioner lækker dybbrun kompost hen over foråret og sommeren og brugt ovenpå jorden i potterne til at booste planterne. Jeg kan se at det går hurtigere og hurtigere med at få omsat affaldet, så næste sæson bliver der masser af kompost til at revampe pottemulden 🙂

 13. Kirstine says:

  Fedt at ormeriet kører! Vores producerer også lækker kompost, og som du siger: hurtigere og hurtigere.
  Men. Den der afløbsbakke nederst. Adderbadder! Kan du holde hanen fri for … snaks? Min stopper til. Og der lever klamme dyr i ormeteen. Gode råd modtages med kyshånd!

 14. Janne says:

  Jep – den er lidt klam. Men min søn synes det er megaskægt at tappe væsken ud, så måske stopper den ikke til for os, fordi det bliver gjort RET hyppigt…? Jeg har faktisk spekuleret på om de små dyr fra teen kan være nogen af dem, der har invaderet mine planter. Men alle steder bliver de blot omtalt som mægtig gavnlige. Ved lejlighed vil jeg prøve at finde nogen der ved lidt mere om ormerier og få opklaret det.

 15. Kirstine says:

  Ok. Jeg må nok bare op på hesten igen med den ormete 🙂

 16. Må sige jeg kender det fra mine altaner gennem årene…det er i virkeligheden et meget fjendtligt miljø at forsøge at dyrke planter. Lidt naivt tænkte jeg: 3. sal…ok, så får jeg i hvert fald ikke problemer med utøj. Som sagt: Naivt! Lus og andet krapyl fandt hurtigt frem til det guf jeg havde sat frem – og fik langsomt men sikkert taget pippet fra alle slags planter.
  Det har faktisk lidt taget modet fra mig…derfor følger jeg med spænding dit projekt – måske findes der en måde at klare det på? Også uden al mulig kemi…
  Godt kæmpet – og videre til næste slag!

  • Janne says:

   Tak for det, Henrik! Lige nu tænker jeg en del over, hvordan jeg undgår at spindemiderne overvintrer… Naturligvis kunne jeg starte forfra med rene potter og ny jord, men I et bæredygtighedsperspektiv er det virkelig en skidt løsning. Måske skal alle potter og al jord simpelthen ud og fryses igennem når vi (måske) får en ordentlig vinter. Hvis nogen har gode råd, så hører jeg dem gerne!
   Fortsat god dyrkning, Henrik, giv ikke op! Det må kunne løses. Og de to foregående sæsoner har jeg da oplevet at komme igennem med kun en smule bladlus som udfordring, så det ER muligt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *