Stiklinger – den lette vej til nye krydderurter og populære værtindegaver

På folkelig opfordring – hermed et indlæg om hvordan man tager stiklinger.

Oregano i vild vækst.
Oregano i vild vækst.

(…Ok, i alt to søde læsere bad om det, men jeg vælger at tolke det som et øredøvende råb fra folkedybet… og faktisk er det der med stiklinger ret så genialt, så jeg deler gerne.)

At tage stiklinger betyder dybest set, at man tager et stykke af en plante og får den til at vokse videre som en selvstændig plante.

Lige nu er et rigtig godt tidspunkt at gøre det med krydderurter, fordi der i juni typisk er megen frisk vækst på planterne.

Afklippet oreganoSådan gør du
Som udgangspunkt skal du altså have en krydderurt med mange nye skud.

Dem klipper du 4-5 stykker af, så de har en længde på omkring 10 cm.

Gør stiklingen klar
Nu skal du have fat i en skarp kniv og fjerne alle blade inde ved stænglen undtagen de allerøverste. Brug kniven i stedet for bare at rive dem af, så du undgår at beskadige stænglen.

Stænglen skærer du over lige under det nederste sted der har siddet blade. Disse “bladnoder” er der, hvor de nye rødder skal vokse ud.

Oreganokvisten gjort klar til at blive til en ny lille oreganoplante.
Oreganokvisten gjort klar til at blive til en ny lille oreganoplante.

Kviste klarDu skal gøre det samme ved alle de andre kviste.

stiklinger i jordenSå gør du en potte, min. 10 cm dyb, klar med en blanding af 2/3 pottemuld og 1/3 perlit (eller grus, eller leca – det vigtigste er at der er en god del drænmateriale i, så stiklingerne får ilt og kan udvikle rødder i stedet for at rådne).

Husk at vande
Vand jord og drænmateriale godt igennem. Prik et hul af gangen helt ned til bunden med en finger og sæt stiklingerne i, en efter en. Tryk jorden til omkring hver kvist.

Stiklinger vandesGrunden til at man sætter en del stiklinger i hver potte er, at det formentlig ikke er dem alle, der klarer den – og så har du stadig et par stykker tilbage, som gør.

Når alle kvistene er på plads, vander du lige jorden en gang til og lader alt overskudsvandet løbe fra.

Plasticpose på
Så skal potten have en plasticpose over, der kan holdes fast med en elastik – det holder på fugten, nu hvor de små stiklinger ingen rødder har at suge vand op med.

Stil potten lyst, men ikke i direkte sol. Husk at skrive dato på! Tag posen af et par gange om ugen for at lufte stiklingerne, tjekke om de er begyndt at vokse og vande hvis de er begyndt at trænge. Når du ser ny vækst skal posen helt af.

Stiklinger med poseFortvivl ikke hvis du synes det tager riiiigtig lang tid før der sker noget – for nogle krydderurter kan det tage op til 8 uger! Så længe de ikke visner væk, er der stadig håb.

Tager du stiklinger af sådan noget som mynte eller basilikum kan de med fordel puttes i vand i 2-4 uger inden de flyttes over i jord. Så gror de fine lange rødder i vandet.

God fornøjelse!

This entry was posted in Generelt, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Stiklinger – den lette vej til nye krydderurter og populære værtindegaver

 1. rikke says:

  Tak for det!!

 2. Kirsten says:

  Især mynte er vildt nem at få til at skyde. Jeg har tit bare taget en stængel mynte, lang den oven på jorden og hældt lidt jord over eller bare trykket den anelse ned i jorden. Så kommer der nye skud op langs hele stænglen. Køber man en potte i supermarkedet og bruger det meste kan man også bare plante den.

  • Marie Ipsen says:

   Jeg opdagede denne egenskab ved min mynte, ved at den selv var ved at gøre det :-O Der var en ny gren der var vokset i en mærkelig vinkel, så den havde snoet sig omkring pottens kant og ned i jorden. Og BOM! Ti centimiter med nye skud

 3. Janne says:

  Godt tip, Kirsten.
  Ja, mynte er meget levedygtig … så livsglad, faktisk, at den er særdeles svær at slå ihjel, selv hvis man prøver! Husk ikke at plante mynte i samme potte som noget andet – i løbet af en sæson har den overtaget det hele og kvalt alt andet.

 4. Kirstine says:

  Næh, ønskekoncert 🙂 Og tak! Jeg har altid tænkt på stiklinger som frygteligt skrøbelige og svære at have med at gøre, men det kunne da være, man skulle prøve.

 5. Janne says:

  Start med mynte, så kan det ikke gå galt 🙂

 6. Kirsten says:

  Hej
  Jeg har sat mynteskud i vand i nogle KLARE vaser i et østvendt vindue – gør jeg noget forkert?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *