Spagnumløse forsøg

Der blandes i murespanden - tungt arbejde, men hvis det viser sig at være en god blanding er det al slidet værd.
Der blandes i murespanden – tungt arbejde, men hvis det viser sig at være en god blanding er det alt slidet værd.

Hvis nogle af jer allerede fulgte med på bloggen sidste år, så kan I måske huske, at det lå mig på sinde at fylde mine potter med et vækstmedium uden spagnum.

Dengang blev løsningen at købe pottemuld fra Farmergødning – en oplevelse, jeg desværre ikke var særligt tilfreds med.

Jorden klaskede sammen som var den beton, var svær at gøre godt våd igen, når den først var tør og fik bl.a. mine sukkerærter til at dø en tidlig død, fordi rødderne ikke fik ilt nok.

Så i år har jeg været på udkig efter en anden løsning, og jeg tror den er fundet. Faktisk var det en af mine kursister hos FOF der gjorde mig opmærksom på muligheden for at dyrke i kokosfibre, et materiale der besidder mange af de samme gode egenskaber som spagnummen – f.eks. evnen til både at holde på vandet og dræne det overskydende fra.

Af alle steder kan man få fingre i det i Ikea.

Men der er kun næring i fibrene til 2-3 uger og det synes jeg er lige lovlig lidt. Så nu har jeg blandet min egen killer-pottemix, netop er blevet præsenteret for grøntsagerne.

Den består ungefähr af:

 • 40% kokosfibre
 • 40% “vækstmuld” (en blanding af kompost og havejord, der kan hentes gratis på genbrugsstationen)
 • 20% brugt pottemuld med organisk materiale (gamle rødder) fra sidste år
 • Lidt tangmel (skulle være så godt til at skabe liv i jorden)
 • Lidt ormekompost

Indtil videre ser det godt ud. Der er sat bønner og sukkerærter i blandingen, og de synes at trives. Vækstmulden er meget fin og dræner ikke særlig godt, men det hjælper kokosfibrene og den gamle muld til gengæld med. Hvis jeg opdager at den klasker sammen trods alt, vil jeg overveje at tilsætte lidt lecakugler.

Er der nogen af jer læsere, der har gode erfaringer med andre slags spagnumfri-jordblandinger?

This entry was posted in Generelt, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Spagnumløse forsøg

 1. Kirstine says:

  Se dét er interessant … Der er åbenbart altid en ekstra grund til at tage i IKEA.

 2. Janne says:

  Haha – netop, Kirstine, netop.

 3. Sarah says:

  Har først fornylig opdaget fænomenet Urban gardening og jeg er solgt. Er så småt (om ikke andet, så i fantasien) ved at omdanne min altan til en grøn oase 🙂

  Har lige et spørgsmål: kan se flere steder, at du dyrker i murerbaljer. Det er smart! Tænker dog om det kan give problemer mht uheldige stoffer fra plastikmaterialet til afgrøder, eller har du ikke forholdt dig til det?

  • Janne says:

   Hej Sarah,
   Ja, det er en skøn ting at man kan få en have uanset hvor man bor 🙂
   Mht. murebaljerne, så har jeg googlet en hel del for netop at finde svar på det samme spørgsmål, som du stiller. Jeg har også spurgt Mads fra Tagtomat.dk, og det lader til at der ikke rigtig er nogen der har undersøgt det for alvor. Faktum er jo, at murebaljerne og spandene ikke er fremstillet med fødevarer for øje. Jeg læste et sted, at man skal skolde dem for at sikre at evt rester af slipmiddel fra støbningen er væk, og det gør jeg inden brug. Det stinker, så det er nok en meget god idé!! Derefter tænker jeg, at vi nok ikke tager skade af at spise et par kartofler fra sådan en spand, når man tænker på hvad konventionelle grøntsager egentlig kan indeholde. Håber det giver dig lidt input.
   Vh Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *