Såtid – igen

Spinat og pak choi sået midt i august - spinaten er lidt ked af det efter skybrudet i weekenden.
Spinat og pak choi sået midt i august – spinaten er lidt ked af det efter skybrudet i weekenden.

Så ramte første uge af september os. Efteråret er på vej (selvom de sidste dage heldigvis har smagt af sommer), og dagene bliver kortere.

Jeg bliver helt konsekvent stemt i mol, når vi når til september. Hvert år, uden undtagelse.

For jo, de der klare dage med høj himmel i efteråret er da fine, men for hver én af dem skal vi slæbe os igennem ti, hvor skyerne hænger så langt nede, at det føles som om man bærer en gammeldags dyne på ryggen. En af dem, der er fyldt med beton istedet for fjer…

Så jeg er – mildt sagt – ikke nogen fan af efterår og vinter. Men efter at jeg har fundet ud af, at man med lidt held og god timing kan starte en helt ny køkkenhavesæson på det her tidspunkt, har det faktisk hjulpet lidt på humøret.

“Vent nu lidt,” tænker du måske, “de der mørke kolde dage kan da ikke give lys nok til at noget kan vokse.”

Pak choi tæt på. Det er aldrig lykkes mig at komme over spirestadiet med denne grøntsag før, men de kølige dage midt i august lod til at passe den.
Pak choi – en asiatisk bladgrøntsag. Det er aldrig lykkes mig at komme over spirestadiet med denne grøntsag før, men de kølige dage midt i august lod til at passe den.

Men jo, der findes faktisk en række vinterhårdføre bladgrøntsager, der trives gennem efteråret. Når det bliver vinter går de i dvale og skal evt have lidt overdækning for at klare den værste frost, og så sætter de igang igen med en vækstspurt i det tidlige forår. Faktisk ser flere af dem ud tila t have det bedre nu hvor det bliver lidt køligere end i højsommeren.

Vinterafgrøderne kan høstes i hvert fald i et par måneder i løbet af efteråret – jeg høstede fx mizuna i november sidste år. Samtidig får man den ekstra bonus, at krukker og kasser ikke står tomme med bar jord, hvor regn og sne vasker næringsstofferne ud. Ren win-win!

Egentlig skulle det her indlæg have været skrevet lidt før, for denne uge er virkelig ved at være sidste udkald, hvis man vil så til vinterdyrkning. Men prøv at se om ikke det går alligevel.

Mine favoritter til vinterdyrkning er:

  • Mizuna
  • Bladbeder
  • Spinat
  • Ruccola
  • Feldsalat
  • Portulak

Kål skulle jo også have det fint med de kølige temperaturer, men det har jeg nu aldrig kunnet få til at lykkes.

Hvad dyrker I om vinteren?

This entry was posted in Køkkenhaven i baggården, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Såtid – igen

  1. Så i stedet for at smide fredagslegemet på sofaen, burde jeg have sået nyindkøbte bladbeder i haven? Interessant!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *