Så er den basilikum barberet

Succesen i krydderurtekarmen – som beskrevet i sidste indlæg – har siden da udviklet sig urskovsagtigt.

Det vokser og vokser...
Det vokser og vokser…

Mit basilikumtraume er blevet vendt til tordnende selvtillid, dog fulgt af en anelse bekymring: Hvad bruger man så meget frisk basilikum til så hurtigt?

Førsteverdensproblemer, tænker du – men med tanke på tidligere tiders eklatante basilikumfiaskoer er det ligesom ikke et problem, jeg har skullet forholde mig til før…

Der er følgelig blevet spist rigtig meget tomatsalat i det lille hjem på det seneste – men her i lejligheden er der kun én tomatsalatspiser, og jeg kan nu også godt lide en smule variation fra tid til anden.

Skåret - næsten - ned til benet. Eller stænglen.
Skåret – næsten – ned til benet. Eller stænglen.

På vej i blomst
Succesen begyndte også at blive presset af basilikumskovens tydelige sigten efter at springe ud i et flor af blomster.

Hvilket den selvfølgelig også gerne må – men jeg vil egentlig helst, at den venter lidt endnu. For jeg vil gerne tage frø af de blomster, og så er der jo ikke meget sjov tilbage ved spisningen. Tror jeg da.

Bevares, jeg har aldrig før holdt en basilikum i live længe nok til, at den kom i nærheden af at sætte blomster, men hvis man kan sammenligne med salat, så er bladene i hvert fald ikke værd at sætte tænderne i, når den først blomstrer.

Så jeg tog en drastisk beslutning og skar krydderurteskoven – to slags basilikum og en filtret masse af iransk timian – grundigt ned.

Så langt ned som jeg kunne se ansats til nye blade i bladhjørnerne. Det burde holde den i skak et stykke tid.

DSC_2539Tilbage står nu at få lavet en pæn mængde pesto.

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Så er den basilikum barberet

  1. Gitte says:

    Hej Janne

    Dejligt at det blev vendt til succes :-). Pesto kan man næsten ikke få for meget af, ellers er det også nemt at blende en voldsom masse basilikum med Hellmanns Mayonnaise (den er bare bedst til formålet). Så får man en lækker krydret mayonnaise, god til feks at smøre brødet med til sandwich eller burgere.

    Jeg plejer kun at nippe bladene af samt fjerne blomsterstand. Hvert bladhjørne har anlæg til nyt skud med to blade. På den måde udvikler de sig til små “træer” med masser af store blade i god kvalitet. Men kræver en potte med god plads og meget vand samt gødning. Plejer at bruge flydende hver 14. Dag.

    Hyggelige blogindlæg du laver. Kan godt lide at det ikke altid skal være så pænt :-).

    Mvh. Gitte.

  2. merete says:

    Man nænner det næsten ikke, men der er ingen vej udenom beskæring.
    Og ja, i haven er det tit fra den ene yderlighed til den anden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *