Reinkarnation for grønsager

Genfødt gulerod, forårsløg og 2x hvidløg
Genfødt gulerod, forårsløg og 2x hvidløg

Har grønsager flere liv? Nogen af dem kan i hvert fald godt få to!

Når man køber gulerødder, rødbeder eller andre rødder, kan man skære toppen af – sådan cirka 1-2 cm fra den egentlig grønne top (eller der hvor den har siddet) – og sendte stumpen i fugtig jord. Med lidt held kommer der igen grønt på toppen, som man kan klippe af til salaten eller lade gå i blomst, så man kan høste frøene. Husk at det i så fald skal være økologiske grøntsager, da de konventionelle tit er hybrider, hvorfra frøerne kan være meget svære at få til at spire.

På samme måde kan man få forårsløg, porrer eller salat til at skyde igen. Her er det  rodstumpen man sætter tilbage i jorden igen. Og har man hvidløgsfed, der er blevet lidt gummiagtige eller begynder at skyde fra toppen, kan man gøre det samme (de bliver dog ikke til hele hvidløg igen, men skyder dejlig grønt man kan klippe af til wokretten).

Disse grønsager har dog godt af at stå med rodstumpen i vand nogle dage først, så der begynder at udvikle sig rødder.

Jeg har ikke fundet noget dansk ord for dette genbrug, men på engelsk går det under betegnelsen re-growth. Tak til Signe Voltelen for inspiration på workshoppen ”Vinterkøkkenhaven i vindueskarmen”, arrangeret af Byhaven2200.

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Reinkarnation for grønsager

  1. Merete says:

    Smart, smart. Det er måske ikke sikkert at man kan få drevet frø frem i vindueskarmen, men man kan i hvert fald få masser af frisk grønt.

    • Janne says:

      God pointe, Merete. For at få grønsagerne til at gå i blomst, så man senere på året kan høste fx gulerodsfrø, kræver det selvfølgelig at man planter gulerodstoppen ud i en potte i gården når vejret bliver til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *