Prisregn (eller -dryp)

Jeg føler mig – i al ubeskedenhed – badet i hæder og ære dette efterår.

Først var GreenMatch så venlig at give Storbyhaven en Green Award.

Her i november lykkedes det så for mit lille Urban Gardening-team på jobbet at vinde Københavns Kommunes Miljøpris.

Det står os stadig en smule uklart, hvordan det lige kunne lade sig gøre, men begejstringen vil i hvert fald ingen ende tage. Og derfor nævner jeg det også lige her.

Når man uventet bliver tildelt 15 minutters berømmelse, må man jo udnytte rampelyset.

Vinterhavedesign
Prisen fik vi, da vi vandt en konkurrence, som Byhaven på Hulgårds Plads i Københavns Nordvestkvarter udskrev om at designe en vinterhave.

De havde fået den helt igennem sympatiske tanke, at der ikke er nogen god grund til, at vi kun benytter vores byhaver i sommerhalvåret – altså andet, end at ingen rigtig har fundet på, hvordan man trodser mørke, kulde og fugt og stadig har det rart i haven.

Derfor udbad de sig forslag til en installation eller ny måde at bruge haven på, som kan trække folk ud om vinteren. Der skulle være fokus på bæredygtighed og vinterens unikke kvaliteter.

Lys i mørket
Efter et besøg en sen eftermiddag i Byhaven var mine to unge studerende – Nikita og Ilya – og jeg desuden helt enige om, at der også skulle være fokus på lys og varme. Kors, hvor var der mørkt.

Resultatet blev et forslag om en vinterpavillon med indbygget drivhusvæg vedlagt et par håndtegninger på ternet papir.

Efter aftale med parterne bag konkurrencen (Byhaven, Plantant, Områdefornyelse Fuglekvarteret og Sharing Copenhagen) kan I se hele vores forslag herunder – det kan jo være, der er noget som inspirerer.

I hvert fald ville det være skønt, hvis vi generelt kunne udvide havesæsonen. Og i mellemtiden varmer vi os ved anerkendelsen 🙂

——————————————————————————————————-

Konkurrenceforslag – vinterpavillon

Kulde, mørke og fugt skal imødegås med lys, varme og mulighed for fælles aktivitet, hvis man have held med at trække danskerne ud for at opleve vinterens bynatur.

Pavillonen set med tag.
Pavillonen set med tag.

Derfor foreslår vi en vinterpavillon med flere funktioner til byhaven på Hulgårds Plads. Pavillonen er udformet så den kan forlænge byhavens dyrkningssæson og dermed binde vinteren sammen med de tre andre årstider.

Drivhuset Pavillonen er sekskantet, og tre af siderne er lukket med en dobbeltvæg, der skaber læ. Væggen er lavet af genbrugte vinduer med ca. 40 cm hulrum imellem, og på denne måde fungerer den som et aflangt drivhusskab, hvor byhaven kan forspire planter om foråret, dyrke varmekrævende planter om sommeren og efteråret, og overvintre kuldetolerante planter om vinteren.

Ovnen I midten af pavillonen står en muret fire-sidet brændeovn. Omkring ovnen er opstillet bænke, så børn og voksne kan samles omkring den åbne ild og bage snobrød eller riste pølser.

Ovnen er muret i genbrugte mursten, og asken fra brændeovnen kan bruges i byhavens kompost og være med til at styrke tanken om kredsløb og bæredygtighed.

Fællesskabet Pavillonens tre andre sider er åbne, for at skabe en direkte forbindelse ud til haven og for at gøre det let – såvel mentalt som fysisk – at komme ind i pavillonen og fællesskabet. En helt lukket bygning vil (selv med glasvægge) let kunne give indtryk af en ”lukket klub”.

Brændeovnens ild vil spejle sig i drivhusvæggen i et smukt lysspil, sørge for varme til de besøgende, opfordre til hygge, historiefortælling, eftertænksomhed og fællesskab – egenskaber som traditionelt hører vinteren til – og samtidig er man via pavillonens åbne side stadig ”ude” i vinteren.

Pavillonen kan naturligvis ”pimpes” yderligere med lanterner, lyskæde, et lille skab med elkedel og kopper osv.

Bynaturen Vi foreslår at byhaven omkring pavillonen udvides med et antal træstammer, der er podede med spisesvampe – shiitake, østershatte m.fl. Disse vil vokse frem i løbet af efteråret og vinteren og sørge for en byhave, der også lever om vinteren.

Pavillonens indre - med pædagogiske talebobler...
Pavillonens indre – med pædagogiske talebobler…

Konkurrenceforslaget er udviklet af LevAs i et samarbejde mellem studerende og undervisere i Urban Gardening-teamet og Handyman-teamet.

LevAs er et undervisningstilbud for unge med autisme og senhjerneskade. I Levas kæmper vi for, at disse unge med deres udfordringer får lov til at være dem de er, og at verden får lov at opleve den uvurderlige værdi, som deres særlige evner giver.

This entry was posted in Byhaver og andre grønne projekter, Urban Gardening-projekter, Vinterdyrkning, Visioner og spændende ideer and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Prisregn (eller -dryp)

  1. Sådan! Tillykke, nyd det – det har i fortjent.

  2. Tillykke Jane, ægte forandring kommer nedefra.

  3. Ejvind Jensen says:

    Flot! Virkelig kreativt. Den tildelte hæder er velfortjent.

  4. Næh, tillykke! Hvis du sætter drivhusvæggen i produktion, vil jeg godt bestille et par meter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *