Parat, start, krydderurter

KrydderurterÅh, jeg glæder mig simpelthen så meget til foråret og til at kunne komme igang med Storbyhaven for alvor igen. Solen kigger ind af mine stuevinduer igen for første gang i flere måneder, så nu ved jeg, at det er lige om hjørnet.

Inden det for alvor bliver tid til forspiring har jeg skudt sommerens køkkenhylde-krydderurte-have i gang under vækstlampen. Solen står endnu ikke højt nok til at komme ind i køkkenet, men det varer ikke længe, og så er der atter lys nok på hylderne til krydderurterne.

En enkelt oregano fra sidste år har overlevet under vækstlampen vinteren over (mynten lykkedes det mig utroligt nok at slå ihjel). En ny salvie er kommet til. En rosmarin og en timian taget som stiklinger i sensommeren har også klaret den. Og her for nylig har jeg så sået koriander og to slags basilikum – en almindelig og en fin lilla.

Derudover skal der også være en estragon, men da jeg ikke havde held med at få den til at spire sidste år, bliver det nok en købeudgave. Andre forslag?

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Parat, start, krydderurter

 1. Linda says:

  Dejligt med en god start på krydderurtehaven. Jeg kan næste forestille mig hvor skønt det må dufte

 2. Altanhaven says:

  Uh, ja. Jeg kan næsten heller ikke vente på at foråret skal komme ordentligt i gang 🙂 Det kribler i fingrene for at komme i gang med at forspire og se små grønne skud.

  Jeg synes ikke, jeg har samme succes med mine grøntsager. Jeg kan ikke høste samme mængder og fx mine gulerødder og ærteplanter blev ikke ret store. Så jeg har sat fokus på gødning i år, og planlægger at bruge farmer/hønsegødning… hvad har du gjort de foregående år?

  På forhånd tak for svar 🙂
  Ha’ en god dag.
  (Forårs)Hilsner Ane

 3. Janne says:

  Hej Ane,

  ja, jeg synes også at det der med gødning er lidt en videnskab. Første år gødede jeg faktisk kun mine grøntsager med lidt flydende blomstergødning et par gange i løbet af sæsonen, og jeg kunne da også KLART mærke forskel da jeg gjorde lidt mere ud af det sidste år.

  Regn med at der i pottemulden du køber kun er næring til ca 6 uger. Derefter skal du supplere ca hver 14. dag, eller for meget sultne grøntsager som tomater og squash hver uge mens de sætter og modner frugt.

  Jeg har købt en flydende tomatgødning, der er god til ting som skal modne (ikke kun tomater). Alt det andet får et skud flydende økologisk grøntsagsgødning efter ovenstående model. Når jeg genbruger jord til en stor potte, blander jeg et par håndfulde grøntsagsgødning i pilleform i jorden sammen med en god håndfuld benmel – kan ikke huske 100% hvad det er, benmelet gør, men hjælper i hvert fald tomaterne med at optage calcium, så de ikke får giffelråd.

  Hønsegødning har jeg hørt meget godt om, men ikke prøvet selv – så lad mig meget gerne vide hvordan det går! Hvor regner du med at skaffe det fra? Synes ikke jeg har set det i plantecentrene.

  Held og lykke med altangrøntsagerne!

  Kh Janne

  • Altanhaven says:

   Hej Janne.

   Tusind tak for svar 🙂
   Jeg ved egentlig godt, at der ikke er næring nok i jorden til en hel sæson, men har alligevel satset på det i lidt for høj en grad (er ikke ret god til at huske gødningen i vandet, og kigger derfor på langtidsgødning). Men efter sidste års meget middelmådige høst, skal der ske noget i år.

   Jeg ved ikke hvorfor jeg er mere skeptisk over for flydende gødning, når det kommer til økologisk dyrkning… Jeg har svært ved at tro på, at det man kan købe i plantecentrene virkelig er øko. Men det er muligvis fordi, de står side om side med konventionelle. Hvor køber du din flydende tomat- og grøntsagsgødning?

   Enten cykler jeg til Genbyg på amager og køber (Farmer)hønsegødningen dér, hvor man kan købe 10 kg ad gangen. Ellers køber jeg det hos solsikken.dk, hvor man kan nøjes med at købe 1 kg – men så kommer der fragt oveni….
   Man kan bruge både lupin- og hønsegødning iflg. Karsten fra solsikken. Hvor hønsegødning er hurtigere omsættelig. Så den kan man bruge til at eftergøde med. Da jeg gerne vil dyrke flere afgrøder på samme plads (tidlig + sen) hælder jeg til hønsegødningen 🙂

   Igen tak for dine råd 🙂
   Mange hilsner
   Ane

 4. Janne says:

  Hej igen,

  jeg synes i hvert fald at min økogødning lugter meget … ja, økoagtigt! Med andre ord, det STINKER af dødt, omsat organisk materiale… jeg tror den er god nok 🙂

  Jeg har købt det hele på nettet, tror det var hos Lundhede, som tit har nogen af de ting, det er svært at finde andre steder. Og ja, fragten er heftig, men omvendt sparer man virkelig meget tid på ikke at skulle køre byens plantecentre rundt på jagt efter det hele.

  Fedt at du gjorde mig opmærksom på solsikken – den netbutik kendte jeg ikke. Jeg købte spagnumfri jord fra farmergødning hos Genbyg sidste år, men dels er det en lang tur fra Østerbro uden bil og dels var jeg ikke særlig tilfreds med jorden – den var tung og klæg. Så i år vil jeg prøve solsikkens kokos-vækstmedie.

  • Altanhaven says:

   Det er nok bare mig, der har fikse ideer omkring flydende øko gødning 🙂
   Jeg vil kigge nærmere på Lundhede, for den kender jeg nemlig ikke. Hvor er det godt, at vi kan udveksle erfaringer, så vi kan få grønnere byer.

   Jeg læste godt dit indlæg om problemstillingen med brugen af spagnum – et problem jeg slet ikke kendte til. Men som jeg nu er blevet langt mere opmærksom på og tager med i min beslutning omkring indkøb af jord (også til gårdens bede). Men øv, at jorden du købte sidste år var for klæg og tung. Det kan ikke afhjælpes ved at blande grus, sand og kompost i? Jeg har læst en del om jordforbedring på Havenyt og her anbefales sand/grus til lerjord i haver – det samme må vel gælde i krukker…
   Jeg vil meget gerne høre om dine erfaringer med kokos-mediet, da jeg selv lurer en del på det.
   Ja, turen til Genbyg kan være lidt lang, men jeg tænker at vi kan lave en lille familietur ud af den, og på den måde får mere ud af selve turen.

   Solskinshilsner Ane

 5. Janne says:

  Jeg tror godt man kan gøre noget ved jorden fra Farmergødning, men det vil kræve en del grus/perlit og en ret stor mængde hjemmegjort kompost for at skabe struktur og dræn i jorden. Og jeg har kun ganske lidt kompost til rådighed, desværre …

 6. Britta says:

  Hyggelig blog… Sidder her i solskinnet og planlægger med havebøgerne på bordet.
  Er der nogen der kender til (øko) kompost / muld / vækstmedie / gødningsleverandør i Århus / Østjylland?
  Ville være rart at slippe for fragt:)

  • Janne says:

   Så vidt jeg kan se ligger Solsikken.dk i Silkeborg, hvis det kan bruges 🙂 De har både kokosbaseret vækstmedie (uden spagnum) og svensk øko muld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *