Om Storbyhaven

Hvordan får man opfyldt sine køkkenhave-drømme, når man bor på tredje sal på Østerbro og hverken har altan eller kolonihave? Det handlede Storbyhaven om i sit udgangspunkt.

Fire år med sjove eksperimenter inden for genren “at dyrke have uden have” blev det til. Der blev dyrket bønner i baggården, svampe i kælderen, ormekompost i entréen og spirer i vindueskarmene. Jeg har testet stribevis af urban gardening-gadgets, arbejdet til grænsen for mit lysindfald på tredje og er blevet forundret over, hvor utrolig mange tomater, man kan høste på et par kvadratmeter i en fælles gård.

Indlæg om det hele finder du her på bloggen.

I 2017 skiftede bloggen karakter. Mere vil have mere, som man siger, og jeg fik have. Den fineste, frodigste lille plet engjord i en nyttehaveforening på Amager. Og selvom det jo ligesom gik lidt imod det oprindelige formål med bloggen, består den endnu. Den var ganske enkelt for svær at sige farvel til – og der er stadig så rigeligt at skrive om!

Én ting har ikke ændret sig: dette er ikke en blog, hvor du vil støde på mange indlæg om blomster.

Bag bloggen står jeg; glad amatørhaveentusiast og mor til Alfred på 12 år. Hans begejstring for spirende ting er næsten lige så stor som min, så han er med i de fleste af mine grønne eksperimenter.

Med overgangen til nyttehavedyrkning har der været en del overvejelser. Jeg er kronisk smertepatient pga en museskade og skal derfor tage store hensyn til min krop, når jeg går i haven. Jeg er så heldig at have skønne havenaboer og gode venner, der hjælper meget, især med det tunge. I løbet af min første nyttehavesæson har jeg lært at planlægge haveindsatsen i små bidder, så jeg kan holde til det. Jeg har øvet mig benhårdt i at sige pyt til overgroede bede og frodig skvalderkålevækst. Det går egentlig ret godt.

Midt i alle bekymringerne har det slået mig, hvor fantastisk et løft i livskvalitet sådan en have repræsenterer.

Bloggen er skrevet med talegenkendelsesprogrammet Dictus. Der kan derfor forekomme mærkelige ord og smuttere rundt omkring.

Jeg håber, bloggen kan inspirere andre byboere med en havedrøm i maven. Kommentarer er mere end velkomne, og har du behov for at kontakte mig direkte, kan det ske på janne@storbyhaven.dk.

Læs mere om formålet med bloggen i mit første indlæg “Hvem der havde en have…” og om overgangen til nyttehave i Storbyhaven version 2.0

4 Responses to Om Storbyhaven

 1. Victoria Trolle-Millbrath says:

  Findes der en afdeling eller nogle tilknyttede personer i Århus? Jeg bor i en boligforeningsafdeling, hvor vi gerne vil prøve at gøre noget med vores ret store udearealer, hvor vi også kan inddrage beboerne fra vores ca. 350 lejemål.
  mvh. Victoria Trolle-Millbrath,
  Kridthøjparken
  8270 Højbjerg

  • Storbyhaven says:

   Hej Victoria,

   jeg tror den, jeg kender til, som har mest erfaring med den slags projekter er Mads Boserup fra firmaet Tagtomat. Han holder godt nok til på Nørrebro, men jeg mener at han laver projekter i hele landet. Han kan findes på http://www.tagtomat.dk

   Ellers kan det være, at der er lokal ekspertise at finde på nogle af de links du finder først på denne liste: http://laddetgro.wordpress.com/links/

   Jeg ønsker jer al mulig held og lykke – det lyder som et fantastisk projekt, hvor man virkelig kan være visionær.
   Mvh Janne

 2. Birthe Svenstrup says:

  Jeg snublede over din side ved et tilfælde (jeg havde læst, at Fødevarestyrelsen i 2011 frarådede folk at dyrke spirer, ledte videre og endte med at skrive til ‘styrelsen’ for at høre nærmere) og stødte derved ind i dehydratoren. Hvor har du anskaffet sådan én henne? Og har du haft meget glæde af den? Vh Birthe Svenstrup, Odense

  • Storbyhaven says:

   Hej Birthe,
   jeg har fået den som en gave, så jeg ved ikke, hvor den er købt. Men hvis du søger på “dehydrator” på nettet kommer der en del steder frem hvor forskellige udgaver kan anskaffes.
   God fornøjelse med det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *