Østershatte på kaffegrums – take 1

Det er blevet den tid på året, hvor man skal være særdeles kreativ for at kunne blive ved med at dyrke storbyhave (ja, eller nogen som helst have).

Tidligere har jeg eksperimenteret med vintergrønt, mistbænk, overdækning af plantekasser og champignons for at udnytte vinteren. I år har jeg – inspireret af tv-serien “Dyrk, Høst, Spis” der blev vist på DR i sommer – sat mig for, at der skal dyrkes østershatte på kaffegrums.

Jeg havde godt nok en mistanke om at Marie Hertz’s udlægning af processen som “skaf kaffegrums, bland mycelium i, vand og vent” måske var en anelse forenklet. Sådan noget der stensikkert virker for folk med grønne fingre, men med lige så usvigelig sikkerhed mislykkes for os andre dødelige.

Mine første forsøg viser desværre, at den fornemmelse var rigtig.

Ideen er ellers god: Kaffegrums indeholder alle mulige næringsstoffer selv efter at den er brugt, og den er jo allerede pasteuriseret i brygningsprocessen, så det er rent og klart til at svampemyceliet kan populisere det.

Lidt research på nettet viser dog, at det er ret vigtigt at kaffen er blevet brygget på samme dag, ellers er risikoen for at andre bakterier og svampe end østershattene overtager grumsen (I husker muligvis den grønne, onde svampefætter fra mine champignon-forsøg…)

DSC_2120[1]Først forsøgte jeg derfor at skaffe nok grums i den lille café, der er rammen om en del af mit arbejdsliv – men der blev langt fra drukket kaffe nok på en enkelt dag.

Så tog jeg turen rundt til diverse Østerbroske kaffebarer, og med en vis ihærdighed lykkedes det at samle en kassefuld nogenlunde frisk grums ind.

Mycelium i blok - brækkes i små stykker og blandes i grumsen.
Mycelium i blok – brækkes i små stykker og blandes i grumsen.

Kassen – en flamingosag fra Aarstiderne – blev desinficeret i cafékøkkenets industriopvasker.

Derefter var det ellers bare at blande mycelium (bestilt fra Skyttegården på nettet) i grumsen, vande, sætte låg på med lufthuller i, stille hele molevitten mørkt – og vente.

Mylelium blandet i kaffegrums.
Mylelium blandet i kaffegrums.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kom ikke til at vente længe, de søde unge mennesker på arbejde og jeg.

Allerede en uge efter havde myceliet bredt sig gennem den fugtige kaffegrums i fine hvide net. Men det havde fætter grøn mug desværre også. I endnu højere grad.

Mega adr...
Mega adr…

Slut på første akt. Ud med hele molevitten.

Men jeg giver ikke op. Så må vi bare rulle det tunge skyts frem.

Jeg har lokaliseret et onlinekursus hos Adam og Eric fra GroCycle, to entusiastiske englændere i Exeter, som har lavet deres egen urbane østerhattefarm i et kontorlokale midt i byen. De lover, at ALLE kan lære at dyrke østershatte på kaffegrums. Så det.

Stay tuned. Take 2 følger.

This entry was posted in Fleksible skolehaver, Frø. Bookmark the permalink.

5 Responses to Østershatte på kaffegrums – take 1

  1. Mai says:

    Er spændt på “take 2”

  2. Hvor ærgerligt! Nu var jeg ellers lige så imponeret over din café-turne efter kaffegrums.

  3. Birte Kold says:

    saml og frys ned efterhånden.

  4. ole as says:

    Hej .

    Vil glæde Mig til at høre mer, er lige gådet ind for det. Har en drøm om at lave østersvampe. Knus Oleas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *