Ode til en agurk

Det kræver lidt overtalelse at få agurken til at vokse vandret.

For første gang i år har jeg en agurk blandt mine afgrøder. En frilandsagurk, da ideen jo var at den skulle ned til muren i gården. Men mur-pladsen blev for overfyldt, i sidste ende med det resultat at agurken fik lov at blive boende i min stue, hvor jeg nu følger den på nærmeste hold.

Og lad mig sige det som det er: Jeg er fuldstændig betaget.

Den har fine store blade, der er helt lodne og har en smuk ensartet grøn farve, og de bevæger sig mere end man skulle tro med solens bevægelse hen over himlen. Enkelte dage har jeg set dem klappe sig helt lodret op langs stammen sidst på aftenen for at få den sidste smule lys med.

Den vokser som besat lige nu. For sent gik det op for mig, at man anbefaler at nippe toppen af agurkeplanten når den har sat ca. 5 blade, for at den forgrener sig. Det fik jeg så ikke gjort, så nu går vi linen ud, agurken og jeg: Den har allerede ramt toppen af vinduet, og nu lokker jeg den til at fortsætte vandret langs en snor.

I hvert bladhjørne sidder der en masse bittesmå blomster – hanblomster, tror jeg – men omsider også et par af hunkøn, der er noget større. Jeg gætter her, har ikke fået slået det op endnu.

Under alle omstændigheder sidder den første mikroagurk nu og vokser sig stor og stærk på en af blomsterstilkene. Stor og stærk, men faktisk ikke så køn, når man tænker på hvor poetisk resten af planten virker… agurkebabyen har pigge!

Alligevel er det så fantastisk en plante at følge tæt på at jeg ikke tøver med at bekende: Jeg er forelsket i en agurk!

Den piggede agurkebaby

 

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ode til en agurk

 1. Merete Juul says:

  Det anbefales faktisk at fjerne den første agurk (eller måske et par stykker) for at planten ikke skal sætte al sin energi ind på denne ene frugt på bekostning af de efterfølgende. Det gør virkelig ondt, men det kan betale sig.

 2. Teresa says:

  Nå, den skal have topskuddet knebet af? Godt at vide! Mine to agurkeplanter er forvist til mine forældres baghave, da mine egne vinduer er fyldt op med chiliplanter, så tror liiige jeg skal forbi i morgen og fjerne toppen!

 3. Janne says:

  @Merete: Nejnejnej – det kan jeg da næsten ikke overskue… tænk hvis den slet ikke sætter flere. Den står jo indendørs, så det kan vel godt knibe med bestøvningen? Havde tænkt mig at bruge en pensel til at hjælpe den på vej, men hanblomsterne er jo så små og lukkede at det næsten ikke synes muligt. Nogle gode inputs til det?

 4. Merete Juul says:

  Prøv at læse Havenyt.dk under disse to opslag
  agurksorter til drivhus (her står om beskæring og hvilke agurker man skal fjerne)
  Agurker med hanblomster
  der står faktisk at man skal fjerne alle hanblomster netop for ikke at få kerner i agurkerne. med mindre selvfølgelig man dyrker til frøavl.
  Jeg synes at din agurk er meget fin og jeg ville også have meget svært ved at skære i den.

 5. Janne says:

  Tak for gode input! Nogen på havenyt.dk hævder også at man skal lade hanblomsterne sidde på frilandsagurker, fordi de har brug for begge slags for bestøvning, så det prøver jeg. Og satser i øvrigt på en drivhusagurk til min vindueskarm næste år 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *