Monsterskokker – en ny sort?

Forleden var min ven Kurt med i haven. Kurt har hus og have på Sydsjælland og er – viste det sig – en autoritet på alt fra stauder til hindbærplantning til identifikation af afgrøder ved hjælp af lange, tørre stængler.

Tre stik med greben, og så væltede det frem.

Han fik lynhurtigt genkendt sidstnævnte stængler som jordskokker – i parentes bemærket samme stængler, som jeg med en vis portion sikkerhed i stemmen havde fortalt sønnikke var resterne af stokroser. Hrm.

Da stænglerne findes i stort omfang på den skyggefulde plet ved siden af haveskuret, er det et godt bud at der ligger en større guldgrube af jordskokkeknolde i undergrunden. Ikke dårligt.

Guld i undergrunden
Noget mere kom det bag på mig, at jorden absolut heller ikke var tom i toppen af haven, da vi gav os til at grave for at sætte Kurts medbragte hindbærplanter.

Kæmpejordskok med husorm.

Godt nok havde der også været et par tørre stængler i den ende, (- dem havde jeg så fået identificeret som de afdøde rester af et par høje solsikker, som på en eller anden måde havde mistet hovedet… -) men intet kunne have forberedt mig på den herlighed, der pludselig væltede frem.

Kæmpeknolde, jordskokker på størrelse med min håndflade, så krogede og knoppede at en af dem kom med egen om- og indviklet fed regnorm. Faktisk skulle den trækkes ud af omviklingerne for at slippe.

Jeg var kortvarigt overbevist om at være faldet over en helt ny sort, men den illusion fik min havekyndige kumpan dog hurtigt punkteret. Han mente i stedet, at de blot havde ligget flere år i jorden.

Uanset hvordan de så er blevet til, så skulle der kun en enkelt af den slags monsterskokker til at lave en pæn grydefuld suppe. Som smagte godt. Det samme gjorde jordskokkepizzaen.

I renset udgave. Jo, det er kun én.

Men jeg forudser at menuen i det lille hjem et stykke tid frem få en vis overvægt af én bestemt ingrediens, og nu er jeg løbet tør for ideer.

Kender du nogle gode jordskokkeopskrifter?

Jordskokkepizza.
This entry was posted in Nyttehave and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Monsterskokker – en ny sort?

  1. Kirstine says:

    Grøntsagstærte! Kombiner med feta og valnødder. Mums! Men vær advaret: jordskokker overtager let hele grunden …

  2. marie says:

    Tærten ser fin ud. Og suppen kender jeg, den er lækker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *