Krydderurtekursus på landet

2015-05-16 12.41.31Af og til kan en bybo hente god inspiration (og få sendt drømmene om en rigtig have på himmelflugt) ved at tage en tur på landet.

Camilla Plums store køkkenhave ved Helsinge er et oplagt sted til det, så i lørdags tog min søde genbo Pia og jeg på krydderurtekursus på Fuglebjerggård.

Jeg er ikke så god til det med krydderurter – de har det med at gå til i bladlus og andet utøj – men jeg skal da lige love for, at jeg fik lyst til at gøre noget mere ud af urtedyrkningen ved at høre på Fru Plum.

Masser af store armbevægelser på rundvisning i køkkenhaven på Fuglebjerggård
Masser af store armbevægelser på rundvisning i køkkenhaven på Fuglebjerggård

Vi gnubbede blade, duftede, følte og smagte os vej rundt i den store køkkenhave. Så mange forskellige smagsvarianter, så mange muligheder.

Jo mere intenst en plante smager, jo større indhold af næringsstoffer har den, fik vi at vide. Så krydderurter er super sunde. Også visse stauder er spiselige og kan bruges som krydderi.

Pia på rask hønsejagt
Pia på rask hønsejagt

Boblende inspiration og entusiasme var hovedingredienserne i lørdags. Fuglebjerggård er ikke et sted med snorlige rækker eller manuskript til et kursus – og undervejs var der plads til et intermezzo med indfangning af et par friske høns, der var på springtur i køkkenhaven.

Jeg så også mere end et par glimt af skvalderkål og brændenælder. Gudskelov.

Smart måde at sikre sine øjne mod ondssindede bambus-markører i nyplantet krydderurtebed: Små lerpotter
Smart måde at sikre sine øjne mod ondssindede bambus-markører i nyplantet krydderurtebed: Små lerpotter

Sidst på rundturen delte og ompottede vi nogle af gårdens krydderurter til at tage med hjem. Eksotiske og anderledes sager som melonsalvie og bernaise-urt (som hed noget helt andet, jeg ikke kan huske).

Hele vejen igennem var det møgkoldt, slet ikke forårsagtigt, og undervejs gav det sig til at regne. Jeg var småsyg. Hostede og frøs. Men alligevel var oplevelsen hele den lange køretur og de iskolde fingre værd.

This entry was posted in Visioner og spændende ideer and tagged , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *