Kompost under køkkenvasken

Trofaste læsere af bloggen vil kunne huske, at jeg tidligere har harceleret over at man kun kan hente kompost én gang om året på udvalgte affaldscentre i København. Et af problemerne ved at dyrke have i storbyen er jo netop plads, så det er svært både at hente og opbevare kompost nok til en hel sæson.

Det problem må jeg så løse på egen hånd, og derfor har jeg nu startet min egen kompostproduktion under køkkenvasken. Det er ikke særlig svært – alt der skal til er en beholder med låg, organisk affald som kartoffelskræller eller æbleskrog, lidt brugt jord og noget tørstof.

Halm, skinnende ny kompostbeholder, organisk affald og jord - så er vi klar!
Halm, skinnende ny kompostbeholder, organisk affald og jord – så er vi klar!

Svært fra start
Desværre fik projektet en lidt bumplet start, da den kompostbeholder, jeg havde ladet mig lokke til at købe på nettet fordi den var så pæn (!), viste sig at være en del mindre end planlagt og faktisk kun er beregnet til at samle det organiske affald før man putter det ud på en udendørs kompost (det stod der så ikke noget om på nettet…)

Men man skal jo se på den lyse side, og den lille kompostbeholder passer da perfekt ind i mit diminutive køkken og mon ikke den alligevel kan bruges til selve produktionen. Det bliver ikke nogen stor portion kompost, men alternativet havde været en stor plastikkasse med låg, der kun kunne have været under min seng, og det synes selv jeg faktisk ville være en smule grænseoverskridende.

Min jagt på tørstof gik til den lokale grønthandler, hvor jeg mente at have set sække med savsmuld til salg. Det viste sig dog at være halm, men jeg tager chancen og satser på at halm fungerer stort set lige så godt som tørstof som savsmuld ville have gjort.

Den første ladning grønt og brunt i kompostbeholderen
Den første ladning grønt og brunt i kompostbeholderen

Englænderne deler det, man putter i en kompost op i ”browns” og ”greens”, og i min kompost vil disse to grupper bestå af:

Det grønne:

 • Grønsagsaffald (ikke tilberedt)
 • Frugtaffald (undtagen avokadoskræller, citrusfrugter og bananskræller)
 • Brugte teblade
 • Kaffegrums
 • Visne blomster

Det brune:

 • Halm
 • Brugt jord (som giver lidt jordkultur, der gør det lettere for det grønne at formulde)
 • Papruller fra toiletpapir og køkkenrulle

Jeg regner med at fylde kompostspanden med grønt og brunt i et blandingsforhold hvor ”browns” fylder cirka 30-50 % for at sikre, at den ikke bliver for våd.

Det meste af tiden kan komposten passe sig selv, der skal bare åbnes for den og rodes lidt rundt i den engang imellem, og i løbet af en 4-5 måneder vil den så være klar til at revitalisere mine potter og kasser i gården.

Hvis nogen har erfaringer med at lave deres egen kompost under køkkenvasken hører jeg i øvrigt meget gerne om det!

This entry was posted in Generelt, Køkkenhaven i baggården, Urban Gardening-projekter and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kompost under køkkenvasken

 1. Hvor er det dejligt at se den kreativitet der findes rundt omkring i landet, og som gør det muligt at producere sin egen kompostjord, selvom pladsen til det er trang.

  Du kan også bruge æggebakker i komposten, og husk at kigge efter på tebrevene. Nogle af dem har en lille metalclips på. Den er ikke så god at få med i komposten.

 2. Stine Andersen says:

  Hej 🙂
  Jeg har købt en bokashi i Sverige. Som kan stå under vasken ( den runde spand er som gulvspand, den firkantede med hane lidt større) eller på gulvet.
  Husk evt. Poser, hvis du vælger de runde, synes det er lidt nemmere med dem, når man ikke har kompost-beholder udenfor.
  Synes ikke det lugter, bortset fra posen med bakterierne, man putter i, har en lidt sødlig lugt.
  Du har dog brug for sted, hvor du kan samle det sammen, inde eller ude.
  Tjek bokashi.se
  Bedste hilsner
  Stine

  • Janne says:

   Tak for tippet. Jeg har godt hørt om bokashi men har ikke rigtig sat mig ind i det endnu. Er det væske eller kompost a la det vi kender, man får ud af den?

 3. Sisse Sadolin says:

  Hej 🙂
  Byhaven har en komspostspand hvor det er en gæringsproces som laver jord og gødning – jeg går og venter på mine, men det lyder som om at det ville være en god løsning for dig:)

  Bedste hilsner Sisse

 4. Sisse Sadolin says:

  hov glemte lige at den laver det på 4 til 5 uger….

 5. Janne says:

  Hej Sisse,

  Tak for tippet!
  ja, jeg har godt læst om Bykompostspanden, og det er en Bokashi 🙂 Det er virkelig smart, eneste problem er, at der er brug for nogle bede eller kasser med jord, hvor det komposterede kan graves ned og kompostere færdigt. Og da alle mine potter er i gang (næsten) hele tiden, har jeg slet ikke nok ledig nedgravningsplads…
  Derimod er jeg ved at købe et ormeri (wormery/vermicomposter) fra England – inklusiv et kilo kompostorme(!). Ormene laver køkkenaffald om til kompost, der kan bruges til at lægge ovenpå jorden når der allerede dyrkes noget i potterne eller som jordforbedringsmiddel i brugt pottemuld. Nøj, jeg glæder mig til at komme i gang med det.

  Mere om det projekt i et senere indlæg. Held og lykke med din Bykompostspand!

  Bedste hilsner Janne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *