Kompost – et forbedringspotentiale

Alle steder jeg læser om at dyrke havet i potter og krukker, bliver kompost rost til skyerne. Bedre ting kan man tilsyneladende ikke gøre for sine planter. Så her i løbet af sommeren blev jeg enig med mig selv om, at ”so ein ding” måtte jeg også have.

Et hurtigt researcharbejde på nettet viste, at der er to muligheder: Enten laver jeg min egen kompost, eller også kan jeg skaffe noget via kommunen.

Første mulighed – såkaldt fælleskompostering – måtte jeg ret hurtigt opgave. Selvom det i andelsforeningen forholdsvis lille gård skulle lykkes os at finde et sted at opsætte kompostbeholdere til grønt husholdningsaffald, ville vi aldrig kunne bruge den mængde kompost, som 80 lejligheder ville generere.

Dermed skal jeg altså skaffe kompost udefra. I første omgang så det ud til at det ville kræve afhentning af den kraftfyldte muld på Amagerforbrændingen – lidt et projekt, da jeg ikke ejer en bil og der er temmelig langt på ladcykel.

Så opdagede jeg, at man for første gang i 2012 kunne hente gratis kompost på min lokale genbrugsstation. Alle tiders! Ind til det viste sig, at det kun kan lade sig gøre i 2 uger omkring påske om foråret.

Hvorfor nu det? Som jeg husker min barndoms have, var kompost noget der blev fordelt jævnligt i se i hele sommerhalvåret. Og især hvis man vil undgå at kunstgøde for meget, er det vel ikke nok at give kompost i påsken, og så slut færdig for resten af året? (Eller måske er jeg bare for meget kompostamatør til at vide det…)

Så nu håber jeg på, at det super gode kommunale initiativ i 2013 bliver udvidet til kompostuddeling måske 2 gange i havesæsonen – eller endnu vildere, at man frit kan komme og hente, når man har brug for det. Problemet ved at dyrke en storbyhave er jo netop, at man typisk mangler plads, og derfor ikke kan hente og opbevare kompost til en hel sæson på én gang.

Så hvad angår kompost er det et oplagt forbedringspotentiale – både for mig og for Københavns Kommune.

This entry was posted in Generelt, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kompost – et forbedringspotentiale

  1. Landliggeren says:

    Hvis du har mulighed for at have brændenældevand stående i gården og trække er det rigtig god gødning til krukker. Brændenælderne dækkes med vand og står en uges tid. Herefter sier du det og kan have gødningen stående på flaske. Det er bedst at lave gødningen inden Skt. Hans af hensyn til kraften. Men det forudsætter det kan stå at trække udenfor. Det lugter ikke godt!, så i en lejlighed på 3. sal er det ikke sagen før du har forseglet det på flaske 🙂

    /Birgitte

  2. Janne says:

    Tak! Det vil jeg helt sikkert prøve til næste år. Problemet bliver dog ikke at have en spand stående i gården, men nok snarere at skaffe brændenælder nok her på Østerbro…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *