Køkkenhaven i vindueskarmen

Mini-drivhus - netop tilsået, medio april
Mini-drivhus – netop tilsået, medio april

Jeg har et drivhus. Og bare rolig, jeg bryder ikke allerede med præmissen for denne blog: Det er et mini-drivhus på 20×20 cm i tre etager, som passer perfekt i en vindueskarm.

Drivhuset er udgangspunktet for min have-indsats her i foråret, så tillad mig at præsentere: Min køkkenhave i vindueskarmen.

Med hjælp fra drivhuset har jeg nu en fin og meget livskraftig squashplante, to små spæde pebre og et lidt uoverskueligt antal hastigt voksende cherrytomatplanter i vinduerne her på tredje. Planen er, at det meste af vindueskarm-køkkenhaven skal plantes ned og ud i potter i gården, når vejret bliver lidt lunere (og kunne det i øvrigt ikke blive snart, tak!)

En enkelt peber og tomat får lov at blive indendøre sæsonen igennem, så jeg på videnskabelig vis kan sammenligne høstudbyttet fra den indendørs og udendørs avl. Hvis altså ellers vinduerne er store nok til at rumme tomaterne sommeren igennem, for de har godt nok fart på.

Jeg har størst forhåbninger til pebrene, som jeg indkøbte frøene til på Chelsea Flower Show i London sidste forår. Jeg var havnet på den sagnomspundne haveudstilling som påhæng til min meget haveentusiastiske mor og søster, og mens de begejstret banede sig vej fra blomsteropsats til blomsteropsats, brugte jeg tiden på at beundre dronningerne af engelsk havedyrkning blandt publikum. Disse tilsyneladende skrøbelige ældre damer med blånet hår kastede sig med iskold determination og stålsat kæbeparti ind i kampen for en plads på første række til de mest populære pavillioner og udstillinger. Jeg kunne kun konkludere at havedyrkning er meget alvorlig sag.

Nå, men mine pebre – hvor frøene blev indkøbt i relativ sikkerhed i den beskedne køkkenhavesektion på flowershowet – skulle gerne få tre forskellige farver frugter. Og det må da nok være dagen blandt de frådende havedyrkere værd.

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Køkkenhaven i vindueskarmen

 1. pia says:

  Hvor har du fundet det fine drivhus??
  Jeg er på jagt efter et fint lille drivhus i træ, men søgningen drukner hurtigt i et utal af alt for store – og grimme 🙂 – have-drivhuse :-))
  Bedste hilsner,
  Pia

  • Lars says:

   Jeg havde kig på det her: skabsdrivhus
   Men selvom det måske kan bruges, så er jeg ikke så imponeret over byggekvaliteten i det, da jeg fik det mellem hænderne. Google “skabsdrivhus” såp dukker det op, men det koster kr. 800,- til 900,-
   Så jeg hælder mest til at bygge et selv af gamle vinduer.

   • Janne says:

    Til inspiration: Prøv at se det sjove og fine drivhus Signe Voltelen har bygget ud af vinduer i sin have. For stort til indendørs brug, men fint er det da! Hvis man leder efter et godt udvalg i gamle vinduer, kan jeg anbefale Genbyg i Kastrup.
    http://storbyhaven.dk/urbane-havebesog/

    • Lars says:

     Ja, det er ret fint. Hvis jeg ender med at lave et drivhus, så bliver det til altanen og ikke indendørs. Har heldigvis to altaner.
     Og så har jeg faktisk allerede fundet de vinduer, der kunne bruges til det hos Genbyg. Elsker at drømme om og researche til kommende projekter 🙂

 2. Janne says:

  Desværre – ingen anelse. Jeg har haft det i årevis og har måske fået det som gave engang… Hvis jeg falder over noget lignende skal jeg nok sige til!

 3. Lene says:

  Ja, jeg er da også nysgerrig på, hvor du har fået fat i sådan en fin sag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *