Kartoffelfest

Vi spiste de sidste kartofler lige efter jul. Hvilket nok siger mere om vores beskedne forbrug af kartofler end om størrelsen eller holdbarheden på sidste års høst.

Ikke desto mindre havde vi en fest med at dyrke dem, så det skal vi naturligvis igen i år. Og  vi vil gerne høste meget tidlige kartofler.

Da begrænsningens kunst ikke er én jeg mestrer særlig godt, bragte jeg i dag tre gange 2 kg læggekartofler hjem fra planteskolen til forspiring. Hamlet, Asparges og Sava – tidlig, middeltidlig og middelsen. Så er vi vist dækket ind.

Nogle af dem skal i øvrigt hjælpe med at gøre et af de gamle staudebede anvendeligt – kartofler skulle være så gode til jordbearbejdning, og det er der mildest talt behov for. Men mere om det en anden gang.

Der spires
Forspiringen af kartofler har i flere år været lidt et mysterium for mig. Lyst eller mørkt lokale? Fugtig eller tør luft? Koldt eller varmt? Alt for mange variable at forholde sig til, især når man bor i lejlighed.

Resultatet har i hvert fald ofte været indtørrede, runkne knolde – eller spirer på flere håndsbredder, der knækker før de kommer i jorden.

Men i år har jeg læst op på lektien – husker ikke præcist hvor jeg fandt det, men jeg tog noter, og den køreklare opskrift på tidlige kartofler lyder tilsyneladende:

 1. Forspir fra sidst i februar et LYST og KØLIGT sted (15-18 grader).
 2. Opvarm jorden med klar plastik fra midt i marts, ca. 14 dage.
 3. Læg kartoflerne i den øverste, lune del af jorden. Hyp mere jord over. Læg plastikken på igen.
 4. Erstat plastikken med fiberdug på buer, når kartoffeltoppene er kommet op.
 5. Høst først i juni.

Kartoffelparty
Det skulle man jo ikke mene er raketvidenskab, men faktisk er det allerede gået galt for mig ved punkt 1. Bare se på datoen! Vi taler jo overhovedet ikke februar mere (selvom man skulle tro det, når man kigger ud af vinduet).

Det lyse og kølige sted er også lidt en udfordring. Temperaturen i skuret er 0, på loftet 7, i kælderen 10 og i lejligheden 21. Dermed er jeg løbet tør for mulige forspirringslokationer.

Så nu er der kartoffelparty i sengen på børneværelset, mens drengen er hos sin far og der kan lukkes ned for varmen. Det bliver lige akkurat en femdagesfest, før værelsets beboer er retur og forventer at kunne benytte sin seng i et nogenlunde opvarmet rum.

Vi håbe at kartoflerne er klar til køligere eller varmere temperaturer derefter. De kom ud af poserne med en vældig masse spirer allerede, så egentlig ser nogen af dem helt klar ud.

Men udenfor daler sneen…

This entry was posted in Frø, Nyttehave and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kartoffelfest

 1. Kjeld says:

  Hej
  jeg har mine kartofler i en æggebakke, de står i et vindue som vender mod vest og der er ca 22 grader, spirerne er mørkegrønne og tykke. Det vigtigste er at der er lyst, er min erfaring.
  Ha’ en god aften

  Kjeld

 2. Storbyhaven says:

  Tak Kjeld – godt at vide! Jeg tror faktisk min største udfordring er, at luften er så tør i min lejlighed at de ligger og tørrer ud. Men nu må vi se 🙂

 3. Ejvind says:

  Min afdøde onkel Laurits, som dyrkede kartofler i en menneskealder på flere tønder land, havde altid sine kartofler liggende til forspiring på betongulvet under en kældertrappe. Der var med garanti under 10 grader i februar, da kælderen var uopvarmet, og ikke specielt lys, og slet ikke som i en vindueskarm. Han sikrede sig, at spirerne ikke blev for lange for at undgå, at de knækkede under håndteringen med sætningen. Han blev tæt ved 100 år og dyrkede kartofler i vel de 75 år, så man må vel sige, at han havde samlet nogen erfaring.
  Held og lykke med projektet. I øvrigt en rigtig god ide at sætte kartofler i et bed, som skal renses for flerårigt ukrudt.

 4. Storbyhaven says:

  Godt at høre! Og onkel Laurits’ metode bliver allerede testet, for drengen er kommet hjem og har genindtaget sit værelse – så kartoffelkasserne er flyttet på tørreloftet, hvor temperaturen de sidste dage har peaket omkring de 5 grader.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *