Inspirationshaver 3: Kreative løsninger på altanen

Altanhaven og Sara - set fra den ene ende.
Altanhaven og Sara.

Gik du og troede at sådan noget som havehegn aldrig bliver relevant for dig, fordi du kun har ganske lidt plads i din storbyhave? Så kan du roligt tro om igen.

I Saras have – en glasaltan på knap 6 m2 i Københavns Nordvestkvarter – er havehegn af den slags, der købes i metermål, noget nær essentielt. Faktisk er det svært at se, hvordan hun skulle kunne komme ud på altanen uden.

"Tomatvæggen" hvor tomaterne læner sig op ad havehegn. Foran til venstre er det de frodige kartoffeltoppe.
“Tomatvæggen” hvor tomaterne læner sig op ad havehegn. Foran til venstre er det de frodige kartoffeltoppe.

Saras altan er nemlig udnyttet til sidste kvadratcentimer som køkkenhave, og grøntsager, frugt og bær trives så godt her, at det har været nødvendigt at indføre lidt begrænsninger.

For at kunne nå hen til et lille klapbord med to stole, er over én meter høje kartoffeltoppe holdt på plads af hegnet, og tomater, der ellers ikke ville have noget at støtte sig til, er bundet op på en anden længde hegn.

Sådan er Saras have fyldt med kreative løsninger, der gør at den store vestvendte altan kan producere et væld af forskellige afgrøder – og stadig bruges til at opholde sig på.

Anderledes afgrøder

Sprøde ærteskud i en selvvandende altankasse.
Sprøde ærteskud i en selvvandende altankasse.
Masser af modne jordbær på altanen.
Masser af modne jordbær på altanen.

Her er krydderurter, buskbønner, kamille, new zealandsk spinat, et væld af saftspændte ærtespirer, jordbær, gulerødder, rødbeder, løg og rabarber. Selv et æbletræ, der er væltende fuldt af små æbler, er der blevet plads til.

Selv efter udtynding er der udsigt til en god æblehøst.
Selv efter udtynding er der udsigt til en god æblehøst.

“Sidste år fik jeg ét æble på det, så i år håndbestøvede jeg det – og så gik det helt amok. Det satte massevis af æbler, langt langt flere end grenene vil kunne bære. Så jeg har nippet mange af, for at resten kan blive modne,” siger Sara.

Mange af de store potter er lavet af spande, hun har fået hos blomsterhandleren gratis. I æbletræet står en “selvvander” lavet af to plastikflasker. Og også flere af afgrøderne er temmelig kreative.

Eight ball squash.
Eight ball squash.

“Jeg kan lide at prøve de mere sære eller anderledes typer grøntsager af. I år har jeg f.eks. en “eight ball squash”, en sort og en lilla tomat, edamame-bønner, og en “bananpeber.”

Kontrol over ukrudtet

Bananpeber.
Bananpeber.

I den voldsomme frodighed på altanen er det en smule svært at tro på, at Sara ellers har svoret på at hun ikke vil have en traditionel have. Men det er ganske vist, fortæller hun:

“Jeg voksede op på landet i Nordjylland med en kæmpe have. Ukrudtet eksploderede bare, og det var alt for meget arbejde, så det har jeg hele tiden vidst ikke var noget for mig.”

Sara gemmer også frø af det meste på altanen.
Sara gemmer også frø af det meste på altanen.

“I min altanhave er det noget helt andet – jeg skal ikke rundt med et skuffejern en gang om ugen. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde at der ikke er arbejde i det, men der er en helt anden kontrol over det i potter.”

Syltede grønne tomater og andre sylteglas.
Syltede grønne tomater og andre sylteglas.

Noget har hun dog taget med sig hjemme fra Nord-jylland, og det er glæden ved at sylte og henkoge afgrøderne.

Mens hun finder glas med syltede grønne tomater, pebre, pastasovs og pickles frem, fortæller hun, at der ofte er rigtig meget i haven, der bliver modent samtidig, og dette er den ideelle måde at udnytte det hele på.

Dele-krydderurter ved hoveddøren
Overflod har der også været på krydderurtefronten i år, så nogen af de grønne urter er flyttet om på den anden side af lejligheden, hvor en svalegang forbinder Saras og hendes mands lejlighed med flere af naboernes.

Krydderurter og salat ved hoveddøren til fri afbenyttelse.
Krydderurter og salat ved hoveddøren til fri afbenyttelse.

Der er skilte i dem alle, som opfordrer de andre beboere til frit at forsyne sig med herlighederne.

“Jeg har aldrig talt så meget med mine naboer før!,” siger Sara, der også havde så mange planter til overs i foråret, at de blev givet væk til alle interesserede i bygningen.

"Pluk mig gerne".
“Pluk mig gerne”.

For Sara stopper delingen dog ikke der. For nylig har hun startet sin egen blog, hvor hun deler ud af sin viden om at dyrke køkkenhave på lidt plads, madlavning, syltning og andre hjemmelavede godter.

Hun skriver på engelsk for at nå bredt ud, og du kan læse bloggen på 3 Gardens Pots & a Casserole.

This entry was posted in Generelt, Urban Gardening-projekter, Visioner og spændende ideer and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *