Inspirationshaver 2: En frugtlund på 6. sal

Jeg ville have haft svært ved at tro på det, hvis jeg ikke selv havde set det. Æbletræ i blomst, ribs og stikkelsbær allerede i store klaser, kirsebær på vej og flere blommer sat an, end træets grene vil kunne bære. Alt sammen (næsten) oppe i himlen – både i bogstavelig og overført betydning.

Temmelig lovende ribshøst

Engelske Hannahs private frugtparadis på toppen af en bygning i det nordlige Berlin er en af de mere sjældne urbane haver.

Den har jeg været så heldig at få lov til at besøge her i påsken, og jeg må indrømme at selv om jeg har fulgt Hannahs blog et stykke tid, så fik haven mig alligevel til at samle min kæbe op fra brystet et par gange.

Hannahs taghave i al dens pragt (skønt Alfred synes ipod'en er mere interessant)
Hannahs taghave i al dens pragt (skønt Alfred synes ipod’en er mere interessant)

Panorama over Berlin

Kirsebærtræet - kun dets anden sæson på tagterrassen, men allerede i hastig vækst
Kirsebærtræet – kun dets anden sæson på tagterrassen, men allerede i hastig vækst

Hannah har godt 25 m2 flisebelagt tagterrasse, der hører til hendes lejlighed på 6. sal. Terrassen er stik sydvendt med 2-3 meter høje vægge på tre sider – den sidste er åben ud mod et flot panorama over Berlin.

Eftersom terrassen får masser af sol hele dagen, og væggene giver godt med læ, bliver den meget varm allerede fra foråret, og om sommeren er den så hed, at man ikke kan gå på fliserne i bare tæer.

Udsigt til masser af blommer senere på året
Udsigt til masser af blommer senere på året

Derfor har Hannah plantet forskellige klatreplanter op ad en pergola – bl.a. klematis og vin – der, når de vokser til, vil danne et naturligt skyggegivende tag over en del af haven.

Men klematissen er lidt alene i haven, for Hannah har det (til min store fornøjelse) nøjagtig ligesom mig:

“Blomster er da meget fint, men i virkeligheden bliver det først for alvor interessant for mig, når planter kan spises,” som hun siger.

Imponerende høst

Næsten afblomstret, men man kan stadig ane hvor fint det var for en uge siden: Hannahs æbletræ
Næsten afblomstret, men man kan stadig ane hvor fint det var for en uge siden: Hannahs æbletræ

Derfor er hendes terrasse indrettet som en spiselig have udelukkende dyrket i krukker, baljer og store potter. Mest af alt er det frugt og bær, hun brænder for, og for en frugt-novice som undertegnede var det en øjenåbner, hvor meget hun kan høste fra træer og buske i beholdere.

Æbletræet i hjørnet giver 20-30 æbler om året, og ved siden af det står to ribsbuske og en enkelt stikkelsbærbusk, alle tre med grenene væltende fulde af grønne bær. Buskene står i en ganske almindelig murebalje, som dem vi også kender i  Danmark.

Hannahs vildtvoksende hindbær er et godt bevis på, at når lærebøgerne påstår at hindbær ikke trives i potte, så er det en sandhed med modifikationer
Hannahs vildtvoksende hindbær er et godt bevis på, at når lærebøgerne påstår at hindbær ikke trives i potte, så er det en sandhed med modifikationer

Endnu et æbletræ fylder det andet hjørne, og op mod den varmeste væg står et lille kirsebærtræ, som hun først fik sidste år. Små fine grønne bær er allerede ved at vokse frem, dog ikke i så store mængder som på dets nabo, blommetræet.

Komposttønden i hjørnet
Komposttønden i hjørnet

Hjemmelavet kompost
Hannah har kun boet i lejligheden i tre år og har selv skaffet alle træer og buske til terrassen, så de er begyndt at give frugt på rekordtid.

Nogen stor videnskab mener hun ikke ligger bag – de store potter får et tykt lag hjemmelavet kompost fra komposttønden i det tredje hjørne to gange om året. Og det er såmænd det.

Kiwi med tålmod
Undtagelsen til det fantastiske udbytte står en smuk espalieret kiwi for med fløjlsbløde blade for.

“Åh, det er en trist historie,” griner Hannah. “Den har aldrig blomstret og sidste år blev jeg så frustreret over at vente, at jeg fandt en ekspert at spørge om råd. Det viser sig, at kiwier findes i både hun- og han-versioner. ‘Men hvordan kan jeg så vide, hvad min er?’ spurgte jeg – og fik at vide at det kan jeg først se, når den blomstrer.”

“Kiwier blomstrer bare først efter 7 år! Så hvis jeg vil have kiwier må jeg være tålmodig for at bestemme om det er et han- eller huntræ. Og SÅ skal jeg skaffe et til af det modsatte køn…”

Det genstridige kiwitræ
Det genstridige kiwitræ

Så efter at have bakset med at slæbe træet indendørs om vinteren de første par år, lod hun det stå ude denne vinter med den bagtanke, at hvis det gik til, så gjorde det ikke så meget. Det overlevede dog uden problemer – men viser stadig ingen tegn på blomster.

Også plads til grøntsager

Krydderurter i murebalje
Krydderurter i murebalje

Ud over frugttræer- og buske er kanten af terrassen hele vejen rundt foret med baljer, der indeholder jordbær, krydderurter, kål, salat, bladgrønt og ny-såede rodfrugter, og en del der stadig står tomme, mens de venter på tomater, bønner, chilier og pebre.

Op ad muren står en hjemmelavet mistbænk fyldt med struttende mizuna, ruccola, salat, spinat og bladbeder – alt sammen sået sidst på vinteren og på deres højeste lige nu.

Mistbænken består af to trekantede sider og et stykke glas op ad væggen (glasset er taget af for fotografen)
Mistbænken består af to trekantede sider og et stykke glas op ad væggen (glasset er taget af for fotografen)

Og lidt udenfor kategori er der også en valnød og et lille laurbærtræ at finde i haven.

Skønt taghaven oprindelig er skabt for fornøjelsens skyld, har den ført til et professionelt eventyr for Hannah.

Sidste år startede hun sit eget firma, Eat Your Roof, hvor hun rådgiver virksomheder, organisationer og private i hvordan de kan skabe spiselige haver på tage, altaner og terrasser.

Kontorets reoler med stiklinger
Kontorets reoler med stiklinger

Derfor er det vel heller ingen overraskelse, at et stort vindue i lejlighedens kontor næsten er fyldt ud af en reol med forspirede stiklinger til brug på hendes næste workshop.

Jordbær-altanen
Jordbær-altanen

 

 

Selvom tagterrassen er den primære attraktion hos Hannah, skal det ikke gå unævnt hen, at der til lejligheden også hører en altan – mindre og mere vindomsust, men ikke destomindre endnu en vokseplads. Her fylder især jordbær og en enkelt skrantende brombær.

Tagterrassen går til medierne
Hannahs grønne fingre er ikke gået upåagtet hen i Berlin – hun har været med i en udsendelse om urbane haver på Deutsche Welle, Tysklands pendant til BBCs World Service (på engelsk).

Hver 14. dag står hun faktisk også bag en haveudsendelse på en lokal radiostation (på tysk), der giver nye storbyhavedyrkere gode råd. Det kan vi li’!

Enkelte jordbærplanter er taget på springtur ud af murebaljerne
Enkelte jordbærplanter er taget på springtur ud af murebaljerne

Hannahs taghave er hele tiden under udvikling, men den er allerede populær – også blandt andre end medierne. Bier og insekter elsker den.

Og dermed giver den ikke kun aftensmad til Hannah – både fugle og de lokale flagermus kigger jævnligt forbi og tager for sig af insekterne.

 

 

This entry was posted in Urban Gardening-projekter, Visioner og spændende ideer and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Inspirationshaver 2: En frugtlund på 6. sal

  1. Ejvind Jensen says:

    Imponerende.
    Lige til at skrive på ønskelisten

    Ejvind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *