6 Responses to Hvad får mine tomater til at se sådan ud …?

 1. Trine says:

  Det er giffelråd. Et meget udbredt fænomen, i sær hvis du dyrker i kapillærkasser og bruger billige plantesække. Det skyldes ubalance i calciumforsyningen og kan udbedres ved at sørge for den rigtige næring til tomaterne og evt. at vande med almindeligt vandhanevand hvis du kun bruger regnvand.
  Jeg dyrker selv tomater i plantesække og oplever også af og til at en enkelt eller et par tomater bliver ramt, jeg vælger at betragte det som en af naturens små luner.
  Mange hilsner
  Trine

  • Janne says:

   Tusind tak Trine! Alle tiders at vide hvad det er, og hvad der kan gøres – jeg kan se, at de næste tomater der er på vej til at modne på planten ikke har samme skavank, så katastrofen er til at overse. Jeg endte med at bruge de tre tomater (minus råd) i en tomatsovs med godt med løg, basilikum og timian, og så var der egentlig rimelig med smag i dem alligevel 🙂

 2. Janne says:

  Update 2013: Jeg kan se at dette indlæg dukker op i mange google-søgninger, og da jeg er blevet en smule klogere siden sidste år, får I lige en update:
  Også i år fik de første af mine tomater rådne ender. Jeg fik det gode råd at tilføre lidt benmel til jorden, og efter det fik ingen nye tomater giffelråd. Desuden har jeg fået at vide, at det ikke er noget problem at spise tomater med giffelråd, bare man skærer enden af. Jeg har dog haft det bedst med kun at bruge dem i tomatsovs…

 3. Sine says:

  Tak for info og update.. Jeg har indtil nu ikke turdet lade mine hænge, da jeg frygtede at det var smitsomt, men nu vil jeg da lade dem blive til de er røde.
  Hvor får du benmel fra?

  De bedste hilsner
  Sine

 4. Janne says:

  Hej Sine,
  jeg købte det i havecentret i Bagsværd, Aldershvile tror jeg det hedder. Jeg vil tro at de fleste større havecentre har det – ellers på nettet, men det er jo lidt bekosteligt at få tilsendt…

  I år har jeg blandet benmel i min tomatjord inden udplantningen og jeg er spændt på om det betyder, at de slet ikke får giffelråd (mine tomater er ikke så langt fremme endnu). De foregående år har jeg først strøet noget på toppen af jorden, når skaden var sket.

  Held og lykke med det!

  Vh Janne

 5. Pingback: Sommer på altanen – Part 2 | Universal Sine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *