Hvad bleer kan gøre for din storbyhave

Ingen sommer uden eksperimenter i Storbyhaven, og i år har det involveret brug af bleer på en noget utraditionel måde.

Og haft et ganske overraskende resultat.

I foråret sendte en veninde mig denne kække og på den amerikanske måde, lidt overgearede video:

I korte træk går det ud på, at hovedbestanddelen i moderne bleer er et vandsugende granulat (der i øvrigt, så vidt jeg kan google mig frem til, er nogenlunde samme slags materiale, som fås som granulat i veludstyrede havecentre).

Dette granulat gør man vådt og blander i sin krukkejord, hvor det så både skaber luftlommer med ilt til rødderne ved at suge overskudsvand op, og samtidig langsomt afgiver vandet til planterne.

2015-07-11 12.04.35
Granulatet blandes i jorden. Husk at gøre bleen våd FØR du river den fra hinanden!
Bleen er fyldt med vand - så skal den bare flåes åben, så granulatet kommer ud.
Bleen er fyldt med vand – så skal den bare flåes åben, så granulatet kommer ud.

Nu er bleer jo ikke designet til langsomt at lække væsken ud igen, så jeg stillede mig en smule skeptisk overfor afgivelsen af vandet – sugeevnen behøver man kun teste en enkelt gang for at blive imponeret – men tanken er sjov, og nu lå der jo indtil flere Up&Go’s tilbage fra Alfreds fjerne bletid i bunden af skabet…

Og hvis det nu virkede, kunne det måske løse alle ferievandingsproblemer fremmadrettet med et snuptag?

Snuptagsløsninger er jeg en kæmpe fan af, så altså blev der blandet en god portion gennemvædet ble-granulat i jorden, som kartoflerne just var gravet op af.

I potten blev sat bønner, som jeg med mit trick til bønnespiring pludselig havde en sand overflod af, og samtidig blev der plantet andre bønner i flere andre potter af lignende størrelse.

Og så tog jeg på ferie.

Det regnede, og en sød nabo vandede, så umiddelbart har jeg ikke kunnet se om granulatpotten holdt bedre på vandet end de andre potter.

Men for et par uger siden, da årets spindemide-invasion satte ind med det varmere vejr, stod forskellen pludselig knivskarpt og tydeligt: Skadedyrene har været markant mindre interesseret i ble-bønnerne, som står med pænere og grønnere blade end alle de andre.

Spindemider og andre udyr går altid efter de svageste planter først, så jeg må konkludere at granulat-bønnerne simpelthen har været de sundeste.

Eller at granulatet indeholder et eller andet kemikalie, der får bladene til at smage grimt for en spindemide. Men det vælger jeg ikke at tænke så meget over…

De spindemide-angrebne bønner i ikke-bleoptimeret jord...
De hårdt spindemide-angrebne bønner i ikke-bleoptimeret jord…
... og deres struttende brødre (eller søstre) i granulatpotten.
… og deres struttende brødre (eller søstre) i granulatpotten.
This entry was posted in Køkkenhaven i baggården, Visioner og spændende ideer and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Hvad bleer kan gøre for din storbyhave

 1. Ha, jeg troede lige du havde barslet! Må man ikke næsten gå ud fra, at ble-indhold er ugiftigt? Det foretrækker jeg da at tænke …

 2. Jeg har godt set dette trick på nettet og det lyder rigtigt smart! Jeg kvier mig dog lidt ved at blande det der granulat direkte i jorden – det er jo ikke sådan liiiige at si fra igen. Men mon ikke det er noget der er relativt harmløst og i hvert fald nedbrydeligt? Har store udfordringer mht. vanding af krukker så det skal nok prøves. Hvor længe mon sugeevnen holder?

 3. Kirsten says:

  Ifølge videoen er bleindholdet miljøvenligt, nedbrydeligt og ugiftigt. Så det burde ikke være noget problem at komme det i jorden… Tricket er især også velegnet til krukkerne i sommerhuset.

 4. Janne says:

  Jeg researchede en smule på nettet, inden jeg blandede løs, og så vidt jeg kan se er det kun de allermest hellige, der har indvendinger mod at bruge det. Og eftersom det er udviklet til babyhud, så tror jeg på, at det er rimelig ugiftigt…
  Jeg hører også videoen sige at det nedbryder sig selv i løbet af 2-3 år, så selv hvis man skulle opdage at det ikke fungerer, så behøver man ikke give sig til at si det fra igen (hvis det overhovedet kan lade sig gøre!)
  Det ryger i alle mine potter næste år – har været på bleindkøb igen, lidt bizart her mange år efter at det blev overflødigt!

 5. Altanhaven says:

  Det er godt nok smart. Jeg tror også jeg kaster mig ud i forsøget til næste år 🙂
  Tanken om kemi har også strejfet mig, i samme tankerække kom også artikeler jeg har læst om dyrkning i forurenet jord frem. Undersøgelser viser, at planter næsten ikke optager forurening gennem rødderne, at det hovedsageligt er den direkte kontakt med jorden der overfører fx tungmetaller. Så jeg tænker, hvis der er noget i bleer – som I andre også siger, så er de jo lavet til babyer, så det er der nok ikke – så kan der jo startes med planter, hvor afgrøderne ikke er direkte i/på jorden 🙂
  Jeg er helt sikkert med på ideen næste år.
  Tak for tippet.
  Hilsner Ane

 6. Trine says:

  Jeg har brugt denne metode til både tomater i drivhuset som jo skal vandes en del i højsæson, og til kartofler som herhjemme bliver dyrket i spande.
  Jeg kunne næsten halvere vandforbruget! 😍✌🏻

 7. Janne says:

  Fedt! Det må være noget med at fordampningen er mindre, fordi granulatet opsuger vandet i stedet og afgiver når der er behov for det… Tak for input, Trine 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *