Hov, jeg er kriminel!

Egentlig gik jeg rundt og troede, at jeg var en ganske lovlydig borger, men de seneste dages debat blandt havedyrkere, frøentusiaster, grønne iværksættere og andet godtfolk på de sociale medier har gjort mig klogere (se f.eks. Frøsamlernes facebookgruppe).

Jeg er faktisk et kriminelt element. Det er nemlig ulovligt at bytte grøntsagsfrø i Danmark, og begiver jeg mig jo af med, så meget som muligt, faktisk – og gyyyyys, jeg opfordrer også mine kursister til det.

For frøbytte er en ældgammel praksis, der har været med til at sikre stærke og modstandskraftige planter gennem århundrederne – afgrøder, der er tilpasset og klarer sig godt i vores klima. Frøbytte er med til at sikre biodiversiteten.

Der er simpelthen så mange gode grunde til at udveksle frø, at man kollektivt tog sig til hovedet gennem det ganske danske haveland, da lovgivningen på området for nylig blev fornyet – uændret.

Vil man læse mere om den problematiske bekendtgørelse, der sidestiller private frøavlere og -byttere med kommercielle, skriver OpenGardenCPH og Haveselskabet bl.a. om det.

Der er også startet en underskriftsindsamling for at lægge pres på Fødevareminister Dan Jørgensen for at ændre lovgivningen.

Heldigvis ser det ud til, at presset virker. I hvert fald er fødevareministeren i dag i Politiken citeret for, at han nu har bedt NaturErhvervstyrelsen om igen at gøre det lovligt at bytte og sølge frø på hobbyplan.

Man kan undre sig over, at han ikke valgte at gøre det trods de kritiske høringssvar, da bekendtgørelsen for nylig skulle fornys.

Men bedre sent end aldrig. Måske slipper jeg alligevel for at blive smidt i kasjotten – og indtil det rent faktisk igen er lovligt at dele og bytte frø, vil jeg være med til at opretholde presset ved at tage til FrøPopUp på Nørrebro.

Tjek det ud – skønt initiativ.

This entry was posted in Frø and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hov, jeg er kriminel!

  1. Maria says:

    Tak fordi du er kriminel. Har modtaget frøene og glæder mig til de kommer i jorden!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *