Heureka! Østershatte-succes

Østershat1

Jeg har knækket østershattekoden.

Den var ikke – som ellers forventet – baseret på kaffegrums, men derimod på halm, vabler og virkelig mange ture op og ned af trappen til kælderen.

Østershat2Rigelige mængder apotekets alkogel, klorhexidin sprit og latexhandsker viste sig også at være en del af nøglen til succes.

Lige om lidt følger en udførlig vejledning, hvis du har lyst til at prøve det selv.

Det er ikke specielt svært – du skal bare virkelig ville det, for der er både behov for en del forskellige rekvisitter, tålmodighed og vedholdenhed.

Du skal bruge:

 • Halm
 • Noget at hakke eller klippe halmen over med. (Jeg brugte en saks – det var ikke ideelt. En gammeldags brødskærer forestiller jeg mig ville være fantastisk)
 • En kraftig plastikpose, der kan tåle kogende vand. Test det! Alternativt en spand med låg
 • Alkogel
 • Éngangshandsker i gummi eller latex eller lignende
 • Klorhexidin sprit
 • Østershattemycelium
 • En hobbykniv
 • En kasse, fx af pap, der er lige så høj som posen, når den er fyldt med halm
 • Låg til kassen, eller andet der kan holde kassen mørk
 • En stor pose til at fore kassen med (hvis ikke kassen er af plastik)
 • En sprayflaske
 • Et rum med stuetemperatur
 • Et rum med lavere temperatur, ideelt 10-18 grader. En kælder er god, eller et loft, men kun hvis der er lys.

Er du stadig på?

Så går det løs – sådan her gør du:

Start med at gøre din kasse klar ved at beklæde den med en stor plastikpose. Jeg brugte en æblekasse i træ og en Nemlig-pose.

Så skal du igang med halmen.

Klip nu halm i max 5 cm lange stykker og put det i den kraftige plastikpose - eller i en spand, du har sprittet af på forhånd.
Klip halm i max 5 cm lange stykker og put det i den kraftige plastikpose (altså ikke Nemlig-posen, men den pose der kan tåle kogende vand). Du kan også bruge en spand, du har sprittet af på forhånd. Fyld posen mindst 2/3 op med halm og placer den i kassen.
Før halmen kan bruges, skal den pasteuriseres, så der er mindst mulig chance for at mug overtager før østershattemyceliet gør. Fyld posen mindst 2/3 op med halm, placer den i kassen - og hæld så kogende vand på, så halmen er helt dækket. Luk posen omhyggeligt.
Før halmen kan bruges, skal den pasteuriseres, så der er mindst mulig chance for at mug overtager før østershattemyceliet gør.  Hæld kogende vand påhalmen i posen, så halmen er helt dækket. Luk posen omhyggeligt, og lad den stå i 24 timer eller til det er fuldstændig afkølet.
Start med at afspritte det bord, du skal arbejde ved. Tag så handsker på og afsprit hander og underarme med alkogel. Derpå gør du kassen klar med en ekstra pose indeni. Jeg brugte en æblekasse i træ med en nemlig-pose i.
Næste dag, når posen med halm er helt afkølet, starter du med at afspritte det bord, du skal arbejde ved. Tag så handsker på og afsprit hænder og underarme med alkogel. Igen er det for at undgå at mug og bakterier kommer til at konkurrere for meget med myceliet.
Tag dit mycelium, og hvis ikke allerede det er i små perler, så bræk det forsigtigt i stykker.
Tag dit mycelium, og hvis ikke allerede det er i små perler, så bræk det forsigtigt i stykker.
Hæld vandet fra halmen mens halmen bliver i posen - klem godt, så det hele kommer med. Bland så myceliet rigtig grundigt rundt i halmen i posen. Hvor meget er lidt en tålmodighedssag - jo mere du blander i, jo større sandsynlighed for succes er der. Jeg brugte mængden på billedet til en almindelig affaldspose med halm.
Hæld vandet fra halmen mens halmen bliver i posen – klem godt, så det hele kommer med.
Bland så myceliet rigtig grundigt rundt i halmen i posen. Hvor meget er lidt en tålmodighedssag – jo mere du blander i, jo større sandsynlighed for succes er der. Jeg brugte mængden på billedet ovenfor til en almindelig affaldspose med halm.
Luk posen grundigt. Sprit knivsbladet på en hobbykniv af og skær 4-5 krydser i siden på posen. Det bliver her, østershattene vokser ud. Krydsene skal være ca 5x5 cm.
Luk posen grundigt. Sprit knivsbladet på en hobbykniv af og skær 4-5 krydser i siden på posen. Det bliver her, østershattene vokser ud. Krydsene skal være ca 5×5 cm.
Pak den store pose i kassen godt omkring posen med halm. Læg låg på kassen (hvis du har et låg) eller sørg for at den på anden måde står helt mørkt og ved stuetemperatur. Jeg brugte transportkassen fra mit ormeri.
Pak den store pose i kassen godt omkring posen med halm. Læg låg på kassen (hvis du har et låg) eller sørg for at den på anden måde står helt mørkt og ved stuetemperatur. Jeg brugte transportkassen fra mit ormeri til formålet.
Tålmod. Kassen skal nu passe sig selv i 3-6 uger, mens myceliet indtager halmen. Tjek ca engang om ugen. Når der er helt hvidt ved krydserne og der begynder at udvikle sig små "dutter" er myceliet klar til at sætte svampe.
Tålmod. Kassen skal nu passe sig selv i 3-6 uger, mens myceliet indtager halmen. Tjek ca engang om ugen. Når der er helt hvidt ved krydserne og der begynder at udvikle sig små “dutter” er myceliet klar til at sætte svampe.

Tag låget af kassen, åben den store pose i kassen op og stil kassen i et rum, hvor temperaturen er lavere end 20 grader og der er lys i løbet af dagen. Her røg de i kælderen – ikke optimalt, når man bor på 3. sal, men hvad gør man ikke for succes?

Nu kommer det store arbejde – 2-3 gange om dagen skal kassens indvendige sider (der jo er beklædt med en stor pose) sprayes med en forstøver med vand. Svampene suger nemlig fugt fra omgivelserne.

I løbet af 1-2 uger vil svampene vokse frem fra et eller flere huller i halmposen.
I løbet af 1-2 uger vil svampene vokse frem fra et eller flere huller i halmposen.
Når svampenes trakte begynder et krølle en anelse er de klar til høst
Når svampenes trakte begynder et krølle en anelse er de klar til høst.
Et Voila! Svampene skæres af med en afsprittet kniv, og halmposen sættes tilbage i kassen (uden låg). Med dedikeret fortsat sprayen kan man være heldig at få en omgang østershatte mere.
Et Voila! Svampene skæres af med en afsprittet kniv, og halmposen sættes tilbage i kassen (uden låg). Med dedikeret fortsat sprayen kan man være heldig at få en omgang østershatte mere.

 

Hvis du har læst alt det her til ende, er jeg imponeret! Og jeg vil super gerne høre, hvis du har erfaring med svampedyrkning.

I mellemtiden fortsætter eksperimenterne i Storbyhaven. Målet er nu at forsimple processen… kan man fx nøjes med alkogel og droppe latexhandskerne, uden at det hele drukner i mug?

Kan jeg slippe for turen i kælderen (og skære 50% af rum-behovet væk) ved at dyrke de mere varmetolerante pink østershatte i stedet?

Og ikke mindst – kan man dyrke østershattene på æggebakker og dermed helt slippe for at slide sine fingre i stykker ved at klippe halm?

Der kommer naturligvis en opfølgning. Og jeg har heller ikke opgivet kaffegrumsen helt endnu.

This entry was posted in Vinterdyrkning, Visioner og spændende ideer and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Heureka! Østershatte-succes

 1. Fedt at se du brænder for at producere dine egne ting. Det er en spændende proces.

 2. Ahmen jøsses! Jeg forstår godt de er så dyre i supermarkedet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *