Hængepartier på bloggen 1 – kompost og toiletruller

Ok, det er virkelig en uinspireret overskrift på dette indlæg… men ikke destomindre er det lige præcis, hvad det skal handle om nu: Alle de skibe jeg har sat i søen her på bloggen, som jeg aldrig har fået fulgt op på.

Kompost færdig til brug, ca. 5 måneder efter den blev startet
Kompost færdig til brug, ca. 5 måneder efter den blev startet

Komposten under køkkenvasken
Kan I f.eks. huske komposten? Den alt for lille, skinnende kompostbeholder, som lige kunne være under min køkkenvask, og som jeg startede op med halm, gammel jord og grøntsagsaffald sidste vinter?

Den virkede faktisk ganske fortrinligt og helt lugtfrit – om end den blev meget hurtigt fyldt. I løbet af foråret vendte jeg indholdet flere gange og fyldte mere på efterhånden som indholdet blev formuldet og faldt sammen.

Og i juni kunne jeg så supplere jorden til min vindueskarmsalat og til udplantningen af den ene tomat i gården med hjemmelavet kompost. Det hele var stort set omsat, pånær en smule af halmen.

Virkede det? Tja, både tomaten og salaten har i hvert fald haft det godt. Om end salaten i sidste ende blev voldsomt angrebet af bladlus, som jeg har en grim fornemmelse af kom fra noget af indholdet i komposten…

Toiletrullepasning

Toiletrullerne - våde og lagt fladt i opvanskebakken.
Toiletrullerne – våde og lagt fladt i opvaskebakken.

En anden cliff hanger – denne er ikke så gammel, den hidrører kun fra sidste måned – handler om hvordan man optimalt får passet sine planter når man tager på  sommerferie.

Der kom et par rigtig gode forslag som kommentarer til indlægget, og jeg lovede desuden at prøve et tip af, som gik ud på at bruge våde toiletruller til vanding.

Jeg indkøbte derfor en pakke af de billigste ruller jeg kunne finde. Hver af rullerne dyppede jeg helt i vand og tog derpå paprøret i midten ud – eller rettere sagt, det faldt faktisk ud. Den lille bakke der ellers står under mit opvaskestativ blev så fyldt ud med toiletrullerne og ekstra vand, og alle potterne tæt stablet op derpå.

Man kan også stille rullerne op enkeltvis.
Man kan også stille rullerne op enkeltvis.

Resultat? En enkelt lille omgang Pak Choi spirer var visne efter en uges fravær – her var rødderne ganske enkelt ikke udviklede nok til at kunne suge væden op. Resten af grøntsagerne havde det ganske fortrinligt. Og betydeligt bedre end sidst, hvor de stod på våde viskestykker.

Så det er en metode jeg varmt kan anbefale. Og rullerne kan genbruges til vanding en anden gang – blot tager det flere uger før de er gennemtørre og til at stuve væk!

 

This entry was posted in Generelt, Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hængepartier på bloggen 1 – kompost og toiletruller

 1. Kirstine says:

  Tak for tips! Min bedre halvdel har forbudt mig at kompostere i lejligheden. Men måske kan han overtales, hvis det SLET ikke lugter …
  Og gad vidst om toiletrullerne kan erstattes af viskestykker? Eller holder de ikke vand nok mon?

 2. Janne says:

  Min kompostspand har kulfilter i låget, så det skulle sikre at den er 100% lugtfri, men selv når jeg tog låget af var der næsten ingen lugt. Og låg skal man jo have på under alle omstændigheder, så måske kan du overbevise ham om at det kan komme an på en prøve…?

  Hvad vandingen angår, så tror jeg en gulvklud med en ende ned i en spand vand virker bedre end viskestykker – det handler nemlig ganske rigtigt om tykkelsen. Se i øvrigt de tips jeg fik på dette indlæg: http://storbyhaven.dk/efterlyses-plantekennel/

  • Kirstine says:

   Jeg må bearbejde ham her hen over vinteren 🙂 Det virker så fjollet at kompostere lystigt i kolonihaven og så bare smide kaffefiltre m.m. i skraldespanden derhjemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *