Gyser ved højlys dag

Yellow Pear tomat: Halvanden måned på bagen - og ikke rigtig en størrelse der er værd at tale om.
Yellow Pear tomat: Halvanden måned på bagen – og ikke rigtig en størrelse der er værd at tale om.

Der er altid en vis spænding forbundet med forspiring, men i år synes jeg godt nok at udviklingen i vindueskarmene minder mest om en gyser.

Og da jeg efterhånden føler mig ret godt orienteret i “dos and don’ts” på området, ja så er det en lidt ydmygende oplevelse at kigge på f.eks. mine tomater.

Halvanden måned efter de blev sået, er der kort sagt ikke meget at kigge på. De er bare fortvivlende små! Og godt nok hedder en af dem “Tiny Tim”, så det giver vel en vis mening, men alle de andre har også valgt sloooooooow motion som deres voksehastighed.

Hvordan vi nogensinde skal komme frem til et punkt med blomster, endsige egentlige tomater, på min “Yellow Pear” (se billede), står mig ikke rigtig klart.

Slap klatrecourgette
En meget stor del af de bønner jeg har sået er rådnet væk eller bare ikke spiret.

Agurken vokser heller ikke rigtig og har små hvide pletter på bladene, men allerværst står det til med den fine klatrecourgette, der startede så kraftfuldt ud.

Græmmer mig ved synet - en meget trist klatrecourgette
Græmmer mig ved synet – en meget trist klatrecourgette

Nu er den et sølle syn. Jeg tror det er solskader, der er på bladene, så den er blevet flyttet til et skyggefuldt hjørne, hvor den nu tilbringer sine dage med at stå og hænge trist med det hele. Suk.

Jeg har mentalt gennemgået og i praksis korrigeret for alle de ting, jeg kan komme i tanke om kan være galt med den hensygnende flok planter – lige fra for lidt/meget næring til for lidt/meget sol.

Reelt er jeg ikke kommet et svar særlig meget nærmere. Mit bedste gæt er, at det er pottemuld af en helt igennem dårlig kvalitet, jeg har sat dem i. Hvilken det var, erindrer jeg selvfølgelig ikke. Det, eller overvanding.

Hvis nogen har andre bud, hører jeg dem virkelig gerne.

Solskinshistorier

En aubergine og to pebre der trives
En aubergine og to pebre der trives

Heldigvis er der også et par solstrålehistorier i blandt. Pebrene har det heldigvis virkelig godt, og det samme tror jeg auberginerne har.

Dem kan jeg da i hvert fald se vokser, selvom de heller ikke er så vanvittigt store. Og et par lilla bønner og sojabønner strækker sig også trofast opad.

Sojabønner klar til at plante ud så snart vejret tillader det
Sojabønner klar til at plante ud så snart vejret tillader det

Indtil videre ser jeg tiden an – flere bønner må jeg så udendørs når vejret bliver en anelse varmere, og tomaterne må altså se at få lidt hår på brystet, for de ryger også ud i gården til den tid.

Så jeg holder fortsat fanen højt og nægter at tænke tanken: Købe-tomatplanter bliver absolut sidste udvej!

 

 

 

 

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Gyser ved højlys dag

 1. Sine says:

  Jeg har desværre ingen bud på, hvad der er galt med dine spirer.. Jeg har sået for første gang i år, og det er gået over al forventning.. Hvis alternativet er en købe-plante, donerer jeg gerne en blommetomat og en røvfuld krydderurter.. 😀

 2. Henrik says:

  Har haft samme, lidt blandede oplevelse med mine spirer – mærker skuffelsen helt ned i maven bare ved at nævne det igen 🙁
  Har bla. brugt spirekasser, så overvanding skulle ikke være et problem, da jorden jo selv suger til den er mættet. Alligevel er der kommet mug på jordoverfladen – og altså begrænset antal spirer. Æv! Men noget er da kommet – glæder mig over det!
  Hilsen Henrik Havehjerne

 3. Janne says:

  Tak Sine! Hvis du ser næste indlæg, kan det være at det med krydderurterne bliver endnu mere relevant end tomaten!
  Og Henrik, ja, det er så SURT! Men god vind med det, der trods alt har overlevet.

  • Sine says:

   Ja du siger bare til.. Jeg har også lidt uønskede husdyr, men heldigvis ingen i mine spirer. Jeg krydser fingre for, at de holder sig væk!

 4. Kirstine says:

  Hvordan gik det egentlig med soyabønnerne? Kan det lade sig gøre? Og hvis ja, hvor fandt du så frøene? 🙂

 5. Janne says:

  Hmn, ja, sojabønnerne havde jeg faktisk nærmest glemt igen… nok mest af alt fordi det var rarest at komme videre ovenpå fiaskoen! Jeg plantede dem ud, og så blev de simpelthen ikke større, end hvad du ser på billedet her. De gik ganske enkelt i stå. Bladene blev gullige og de få, bittesmå bønner de satte, udviklede sig ikke videre. Jeg forsøgte at så et par stykker direkte udendørs i juni, og de kom da også op og gik derefter i stå og blev gule, nøjagtig som de første. Jeg tror måske jorden var for kompakt og vil prøve igen i en bedre pottemuld til næste år. Sorten var Fiskeby fra Fuglebjerggaard, som burde passe fint til vores nordiske klima.

 6. Janne says:

  I øvrigt kender jeg en anden potte-dyrker som havde samme oplevelse med, at sojabønnerne gik i stå i væksten… muligvis er de bare sværere at få til at lykkes end de almindelige bønner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *