Frøsamling på programmet

Frø i bakkevis - Vivi Logans egen samling
Frø i bakkevis – Vivi Logans egen samling

Forleden hørte jeg et meget spændende oplæg af Vivi Logan fra Frøsamlerne om at gemme sine egne frø.

Det var både meget spændende og temmelig uhyggeligt. F.eks. fortalte hun, at 80-90% af de grøntsags-sorter, der fandtes for 100 år siden, idag er forsvundet – ganske enkelt fordi vi stort set kun bruger frø, vi køber fra frøfirmaer.

Og frøfirmaernes førsteprioritet er jo ikke at bevare biodiversiteten…

Overskåret græskar - frøene skal behandles ligesom tomatfrø, dvs. ideelt set gæres.
Overskåret græskar – frøene skal behandles ligesom tomatfrø, dvs. ideelt set gæres.

Tidligere samlede man hvert år de frø, man skulle bruge til at så året efter og dyrkede selvfølgelig sorter, man vidste klarede sig godt i netop det lokale mikroklima. Med regionale og lokale forskelle betød det en meget stor sorts-rigdom, som for en dels vedkommende allerede er gået tabt.

Den gode nyhed er, at man ved at gemme sine egne frø – og ikke mindst dele dem med andre – kan imødegå den triste udvikling og være med til at bevare de sorter der stadig eksisterer. Et arbejde den virkelig anbefalingsværdige forening Frøsamlerne støtter.

En mangfoldighed af frø.
En mangfoldighed af frø.

Jeg tænker, at 2014 skal være “Store Gemme Frø”-år i Storbyhaven. Jeg tog allerede en del frø sidste år, og i år skal jeg eksperimentere endnu mere med det. Jeg har både planter af købefrø og planter af frø, jeg har fået fra andre, så det bliver nok en fin samling.

Men, men, men… Det kommer jo til at give mig langt flere frø end jeg nogensinde selv kan få brugt. Især fordi jeg gerne vil så noget nyt i Storbyhaven hvert år – og pladsen er stadig åh så begrænset.

Fine, flotte bønnefrø. Fik desværre ikke fat i sorten.
Fine, flotte bønnefrø. Fik desværre ikke fat i sorten.

Så er der ikke nogen derude, der også tager frø – og som har lyst til at bytte, når vi når til efteråret?  Vi kunne lave et vaskeægte frøbytte-event, som de gør i England – eller nøjes med at skrive her på bloggen, hvad vi har og kan sende til hinanden…

Hvad synes I?

 

This entry was posted in Generelt, Urban Gardening-projekter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Frøsamling på programmet

 1. Susan says:

  Smadder god ide. Kender du facebook-gruppen “Tips til haven”, der både bytter frø og planter?

 2. Henry Gregersen says:

  Jeg vil rigtig gerne bytte frø med dig til efteråret, jeg har rigtig mange forskellige stauder og toårige samt sommerblomster, jeg har prøvet et par gange at bytte med nogen, hvor vi bare lægger så mange forskellige som der nu kan være i et alm. brev.
  Mvh. Henry.

 3. Janne says:

  @Susan – nej den gruppe kender jeg ikke, men vil da bestemt tjekke den ud!
  @Henry – det lyder rigtig godt! Jeg tror jeg ender med at oprette en side eller et indlæg her på bloggen til efteråret hvor vi så kan koordinere bytte med alle interesserede.

 4. Kirstine says:

  Spændende! Jeg måtte hastigt klikke væk fra Frøsamlernes hjemmeside, ellers havde jeg meldt mig ind på stedet 🙂 Er du medlem? Og tager Vivi Logan simpelthen frø af græskar? Jeg troede ikke, det var anbefalelsesværdigt, da de krydser helt vildt, også med giftige pyntegræskar …

 5. Janne says:

  Hej Kirstine,
  Ja, jeg er medlem, det forehavende vil jeg gerne støtte! Hvad angår græskarfrøene, så ja, Vivi tager frø af græskar og nævnte også problematikken med at de krydser – men hvordan hun løser det kan jeg desværre ikke huske… tror ikke jeg hørte særlig meget efter den del, da græskar ligger så langt ud over min kapacitet i Storbyhaven 😉

 6. Kirstine says:

  Hæ, de små forkølede græskarpus, jeg får dyrket, kunne du nu snildt have i en urtepotte 🙂 Men jeg forstår, hvad du mener …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *