Fra haveplan til virkelighed

Nogen gange kan der være lidt langt fra papir til virkelighed. Det har jeg måttet sande i år, hvor jeg prøver nogle (for mig) nye afgrøder. F.eks. virkede det helt oplagt at placere

Tilplantede udendørs potter
Storbyhaven udendørs 2013 – fra venstre mod højre:
Bagerste række potter: sukkerærter, Black Plum tomat, klematis, Gardeners delight tomat, stangbønner.
Yderste række potter: Blomsterkarse, rabarber, kartofler, busktomat, California Wonder peber, blomsterkarse.

kartoffelspanden i den yderste af mine to rækker potter, for jeg ved jo, hvor høje mine tomater blev sidste år – så de skulle selvfølgelig stå bagerst.

Hvad jeg ikke lige havde fået med på min fine haveplan, var at kartofler er en tidlig afgrøde, som faktisk bliver højere end man tror, og at mine tomater ganske rigtigt var høje sidste år – men først sidst på sæsonen.

Resultat? Kartoffelspandens mildest talt frodige stænger skygger – i det mindste delvist – for de endnu ret spæde tomater.

Så kunne man jo indvende, at det bare var at bytte om på potterne, men kors hvor er de tunge! Den fine tørvefri jord jeg fik skaffet mig er bestemt ikke letvægts… så jeg tror at de får lov at stå hvor de står, og så satser jeg på at tomaterne kan strække halsen indtil kartoffeltoppene skal skæres ned.

Også mængdemæssigt er virkeligheden endt med at overgå haveplanen. For lidt flere af de tomater og peberplanter, jeg såede, er blevet til noget end beregnet, og indendørs giver tomaterne ikke rigtig noget frugt, det ved jeg fra sidste år.

Samtidig har jeg lovet mig selv ikke at optage mere plads i gården end den jeg har tegnet på haveplanen – altså ca. 2 meter langs den sydvendte væg – for mange af mine naboer vil også gerne have en plads i solen til en potte eller to. Og ja, helt ærligt, så er min tilstedeværelse en smule dominerende dernede!

Summa summarum kommer min agurk og et par af pebrene til at tilbringe sommeren i vindueskarmen indendørs i nogle temmelig store potter. Det bliver spændende at se, om jeg kan få den til at give frugt, især agurken.

This entry was posted in Køkkenhaven i baggården, Urban Gardening-projekter and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fra haveplan til virkelighed

  1. Lars says:

    Vi har 2 skoleagurkplanter, som vi næsten høstede fra inden de kom permanent ud i kapilærkassen på altanen. Jeg mener, at det var 3 dage efter, at de kom ud, at vi skar de første 3 agurker af. Så jeg er ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre 🙂
    Du har selvfølgelig nok ikke lige så stort besøg af insekter til bestøvningen, som hvis de stod ude. Men vi havde nu en hel del meget små fluer stående i sværme omkring vores agurkplanter og peberen, da de stod inde. Så det kan være, at de kan hjælpe 😉
    Ellers ved jeg ikke om man kan ryste planten forsigtigt, som man kan med tomatplanterne?!?!

  2. Janne says:

    Godt at høre! Jeg tror godt man kan ryste den for bedre bestøvning … og ellers har jeg tænkt mig at prøve en penselteknik af 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *