Engelske haver: Den tilgroede og designerhaven med den gode afternoon tea

Når man tænker engelske herregårdshaver, er det tit et billede af ordentlighed, formklippede buske og nøje farveafstemte bede, der dukker op på nethinden.

Her var Cerney House Gardens lidt en undtagelse. Utilsigtet fra ejernes side, tror jeg, men ikke destomindre ret … uordentlig.

Ligesom Miserden lå Cerney for enden af en meget lille vej, og her var der seriøst få mennesker, der havde fundet hen – ikke engang ejerne, tilsyneladende. Entréen blev betalt i en postkasse og den obligatoriske café var også en selvbetjeningsaffære.

Kig ud over Cerney House Gardens fra det højeste punkt i haven.
Kig ind gennem det, der engang var en række strengt planlagte haverum.

Romantisk forfald
Endnu engang var der tale om en muromkranset have, der hørte til et (iøvrigt velholdt) manor house, men selvom haven tydeligvis stadig blev dyrket, var den sine steder tilgroet og der var en følelse af forladthed og begyndende forfald over den.

Men hvad kan man også gøre for fem pund i entré og meget få gæster?

Haven var anlagt ned gennem en slugt under høje træer på toppen og er formentlig et myggehelvede en mindre tør sommer.

Jeg har ikke mange billeder derfra, for faktisk var den ikke særlig fotogen, men alligevel var det en fin og lidt drømmende haveoplevelse – en slags romantisk forfald.

 


Og nu skal vi have te

Efter Cerney fik vi lige pakket en vigtig tradition ind i programmet – ingen tur til England uden en omgang Afternoon Tea. Det skal være på et pænt hotel, for dér serverer de de bedste af slagsen, og denne gang fandt vi selvfølgelig et med have.

Barnsley House fra haven.
Fingersandwiches, scones med clotted cream og assortment of cakes. What’s not to like?

Designerhave
Barnsley House‘s værelsespriser ligger uden for min mors og min økonomiske formåen, men derfor kan man jo sagtens lege at man er gæst en enkelt eftermiddag alligevel.

Vi gik en tur rundt i deres park og fandt til min store begejstring en omfangsrig og velfungerende køkkenhave med kæmpe højbede og et par store drivhuse.

Faktisk blev jeg så grebet, at jeg ganske glemte at tage billeder.

Barnsleys have er designet af Rosemary Verey, en engelsk havedesignerlegende, der også designede New York Botanical Gardens og haver for Prins Charles og Elton John!

Også Barnsley var dog præget af tørken – i køkkenhaven var der store revner i de høje bede og parken var brun og afblomstret, så endnu engang måtte vi tænke os til, hvor flot den ville have været med jævnlige regnskyl.

Et kig op i trappeopgangen på vejen ud understregede dog, hvor usædvanlig vejrsituationen er.

Et hotel af denne klasse har naturligvis et fuldt kontingent af lånerøjsere til sine gæster.

Ingen gæst skal risikere at få våde tæer på Barnsley House.
This entry was posted in Byhaver og andre grønne projekter, Visioner og spændende ideer and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Engelske haver: Den tilgroede og designerhaven med den gode afternoon tea

  1. Ej, hvor sjovt med de røjsere der! Rigtig god ide i øvrigt… Sådan en gang Afternoon Tea kunne man godt bruge her i ferietiden, men så skal man da vist ikke spise andet resten af dagen 🙂

  2. Storbyhaven says:

    Nemlig – man skal give sig rigtig god tid til at spise det og så kan man derefter trille derfra 🙂

  3. Mai Ebbesen Halm says:

    😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *