En tiltrængt succes

Tre slags spirer
Uret rundt: Linsespirer, brocollispirer og radissespirer

Efter mange trængsler med mit mikrogrønt (microgreens), og efter at min vækstpære viser sig at være defekt (!), har jeg fået en smule oprejsning ved at dyrke spirer – altså den slags som man spirer uden jord og spiser i salaten. Det har vist sig at være et glimrende og livskraftigt alternativ til at udfordre naturens orden her i januar.

For et par uger siden hørte jeg et inspirerende oplæg af forfatteren til bogen Friske Spirer, Miriam Sommer, og nu har jeg allerede med succes – wonder of wonders! – fremdrevet spirer af mungbønner, broccolifrø, radisse frø og grønne linser.

Linserne var sønnikes og mine absolutte favoritter, mens de flotte radissespirer var så skingrende stærke, at de endte med at lade livet uden at blive spist op. Lige nu har jeg en portion solsikkespirer på vej, som jeg også har store forventninger til, og åbenbart kan man spire nærmest hvad som helst! Mine næste forsøg bliver med tørrede ærter og quinoa.

Måske har succesen lidt med at gøre, at spiredyrkning i sin simpleste form er så let, at selv den mest uerfarne novice kan finde ud af det. Det kræver ikke en lejlighed med ret meget lys i vinduerne her om vinteren, og man skal gøre sig virkelig meget umage for at komme til at gøre noget rigtig forkert. Oven i købet kræver det ikke noget særligt udstyr: Man kan dyrke udmærkede spirer i gamle syltetøjsglas.

Spirebeholder og glas med tyl
To metoder til spiring: Spirebeholder og glas med tyl

Glas eller spirebeholder?

Ikke desto mindre har jeg investeret i en spirebeholder – man bliver lidt grebet af stemningen til sådan et oplæg … For sammenligningens skyld dyrkede jeg et hold spirer samtidig i glas med lidt tyl over og i spirebeholderen, og heldigvis viser det sig, at det faktisk er bedre spirer der kommer ud at beholderen. De tørrer ganske enkelt ikke så let ud som i glasset. Så en beholder er investeringen værd – den er heller ikke særlig dyr – men man kan sagtens få spirer ud af hvad man nu har i skabet.

Har du lyst til selv at prøve? Min absolutte favoritblogger, Mark Ridsdill fra Vertical Veg har lavet en fin guide her: Six easy steps to sprout heaven

This entry was posted in Køkkenhaven i vindueskarmen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *