En perfekt cocktail i haveland

Enhver der har besøgt et engelsk havecenter ved, at det typisk er en smuk, frodig og lækker-på-den-lidt-rodede-måde type oplevelse.

Store roser hænger overdådigt over hegn, de enkelte afdelinger er afgrænset af pergolaer med clematis – i det hele taget oser det så  meget af engelsk haveromantik, at man næsten glemmer, at stedet er der for at sælge noget.

Citronkage med chilihonning

Og der er altid et lille hjørne med en te- og kagecafé.

Englænderne har forstået, at kombinationen af kageindtag og haverelateret hobbyindkøb er noget nær en perfekt cocktail. En hellig alliance, om man vil.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at caféhjørnet booster deres salgstal på frø, redskaber og planter.

En dansk planteskole er til sammenligning en noget mere … hmm, firkantet affære. Lange lige rækker af planter opdelt efter art og type. Misforstå mig ikke, jeg elsker skam at købe ind i havecenter, men der mangler nu lidt sjæl, når man har prøvet den engelske model.

Heldigvis er der nogen herhjemme, der også har  luret det med caféen i det grønne salgstempel.

Gartneri Toftegaard – indgang til drivhuscaféen ved traktoren…

I weekenden tog jeg på udflugt til Gartneri Toftegaard i Vedskølle syd for Køge, på papiret for at indkøbe krydderurter til haven – men nok ligesåmeget for at afprøve deres drivhuscafé.

Gartneri Toftegaard er et økologisk gartneri, og de er især kendt for deres tomater, chilier og krydderurter. Har du aldrig været der, kan jeg varmt anbefale det. Og ikke kun fordi de serverer en fabelagtig citronkage med chilihonning i den fine, fine café.

Her er i det hele taget meget fint – lige fra smukke kroge mellem drivhusene og blomstrende krydderurtebede til det bølgende omkringliggende landskab.

Gårdhave mellem drivhusene
Selvfølgelig har Gartneri Toftegaard også et seriøst insekthotel

Udvalget af krydderurter er imponerende og jeg fik suppleret de purløg, oregano, lavendel, rosmarin, anisisop og mynteplanter, jeg allerede havde i mit bed, med purpursalvie, appelsinsalvie, citrontimian, stevia, engelsk basilikum og citronverbena.

Færdigt krydderurtebed efter hjemkomsten

Hvis man alligevel er på de kanter, kan jeg også anbefale en tur 2 km længere ned af vejen til Vallø Slot, hvor parken er åben for besøgende og lige nu pragtfuld at se – og fyldt med meget højrøstede frøer.

… Har jeg i øvrigt fået nævnt, at jeg skal på havetur til England til sommer? Mere om det til den tid.

This entry was posted in Grej og gadgets, Nyttehave and tagged , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *