Den forunderlige gulerod

At være eksperimentel urban havedyrker er lidt ligesom at være opdagelsesrejsende. Eller, det bilder jeg mig i hvert fald ind.

Man lægger en kurs og har et mål, men af og til tager rejsen en uventet drejning og man havner i Amerika i stedet for Indien. Eller noget i den dur.

Den skøre gulerod i vindueskarmen
De skøre gulerødder i vindueskarmen

Omtrent sådan er det gået med de frø af en gammel sort engelsk mørklilla gulerod, som jeg spiretestede i foråret – og derpå ikke kunne få mig selv til at smide ud, da det viste sig, at de alle spirede.

På trods af kraftig udtynding voksede de meget hurtigt ud af mælkekartonen og over i en stor potte i vindueskarmen. Og så voksede de en hel del mere. Og lidt mere igen, tilsyneladende mest i toppene.

Nu skulle man så tro at Indien snart var nået og vi kunne sætte tænderne i fire flotte violette sager inden sommerferien, men så kom det uventede twist: Den toårige gulerod valgte at gå direkte i blomst i sit første leveår.

Det var jo mildest talt ikke planen, men sket er sket, og nu får de over en meter høje blomsterstande lov til at være. Det bliver aldrig kedeligt at dyrke i vindueskarmen!

Blomsterskærm på ved til fine hvide blomster (taget fra trappestigen)
Blomsterskærm på vej til fine hvide blomster (taget fra trappestigen)

Måske tager jeg frøene af dem, selvom de kloge siger, at der skal være op imod 50 gulerodsplanter for at frøene bliver sunde. Det er der ikke plads til på 3. sal, så jeg nøjes med fire og lever med resultatet…

This entry was posted in Frø, Køkkenhaven i vindueskarmen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Den forunderlige gulerod

  1. merete says:

    Der er også lige den ting at hvis man tager frø af to-årige som går i blomst allerede 1. år, bringer man den egenskab videre.
    Men – der er vist noget om at spæde gulerodstoppe kan spises, så på den måde kan man jo få god brug for frøene.

  2. Som Merete skriver er det måske ikke en egenskab man ønsker at videregive…og dog. Hvis man (som jeg) ikke er interesseret i roden, men går efter blomsten er der jo et marked for det! Jeg har i efteråret sat gulerodstoppe i have – NETOP for at få de fine blomsterskærme i år! Har også tidligere sat dem i potter. Insekterne er vilde med dem!

  3. Janne says:

    Tak, begge, for jeres kommentarer. Ja, I har ret og der er bestemt mange “aber dabei” ved de frø jeg måske/måske ikke får ud af det. Men samtidig – i en lille bitte krukkehave er det overhovedet at få gulerodsblomster lidt en fantastisk ting – for hvem har dog plads til at lade gulerødder stå og fylde en potte op i to år? I hvert fald ikke mig 😉 Så jeg nyder de smukke blomster og tænker at det er godt nok. Og ekstra sjovt hvis der kommer lidt frø ud af det. Til eget brug, naturligvis. For indavlede gulerødder der blomstrer 1. år er selvfølgelig ikke noget der skal udbredes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *